Taschenova 'Umjetnost 20.stoljeća' sada i na hrvatskom

Božidar Alajbegović

9. listopada 2005.

Taschenova 'Umjetnost 20.stoljeća' sada i na hrvatskom

Kao i u slučaju nedavnog teksta kojim smo najavili izlazak knjige 'Sarajevo gdje je nekad bilo' sada ćemo morati ponovo prekršiti pravilo o izbjegavanju promidžbenih tekstova. Uzrok tome je izlazak hrvatskog izdanja Taschenovog remekdjela 'Umjetnost 20.stoljeća'. Razlog ovoj promidžbi je ustvari humanitarne naravi - obavijestiti vas kako i do kada knjigu možete kupiti za čak 200,00 kuna manju cijenu

UMJETNOST 20. STOLJEĆA
Slikarstvo • Skulpture i objekti • Novi mediji • Fotografija

Stranica: 840 s više od 1.000 ilustracija
Format: 19,6 X 25,8 cm
Težina: 2 kg
Urednica hrvatskog izdanja: Ljerka Dulibić
Prevele s njemačkog: Martina Žanić, Iva Sudec, Irena Kraševac, Dubravka Botica

Obuhvaćajući cjelokupni opseg postojećih tehnika, uključujući fotografiju i nove medije, tematski podijeljeno na poglavlja kako bi osvijetlilo odnose između radova i pokreta, ovo lako čitljivo i enciklopedijsko remekdjelo pruža vam upravo ono što piše na omotu. Bez obzira zanima li vas nadrealizam ili Land art, Fluxus ili Bauhaus, ovo je sveobuhvatni i svenamjenski vodič za područje umjetnosti u proteklih stotinu godina.

Knjiga je podijeljena u dva temeljna dijela – u prvom dijelu iznosi se kronološki pregled povijesti slikarstva 20. stoljeća, a u drugom dijelu se na kronološki pregled povijesti skulpture u 20. stoljeću nastavljaju zasebne cjeline u kojima se donosi prikaz umjetničkih dostignuća na području novih medija te pregled razvoja fotografije u 20. stoljeću. Uz poštivanje temeljnog načela kronološkog pregleda i zasebnih prikaza različitih umjetničkih pravaca, stalne su međusobne reference među pojedinim dijelovima teksta.

Pod uredničkom paskom Inga F. Walthera, četvoro istaknutih stručnjaka daje objektivno viđenje tendencija u razvoju umjetnosti 20. stoljeća. Karl Ruhrberg autor je pregleda povijesti slikarstva 20. stoljeća, opsegom najobimnije cjeline u knjizi. Slijedi tekst Manfreda Schneckenburgera, u kojem se iznosi pregled povijesti moderne skulpture. Sistematiziran pregled umjetnosti novih medija autorice Christiane Fricke pruža prikaz najsuvremenijih umjetničkih tendencija u kontekstu novih tehničkih dostignuća i umjetničkih intencija. Slijedi posljednja cjelina, pregled povijesti fotografije u 20. stoljeću Klausa Honnefa. Autor je grupirao svoja razmatranja ponajviše s obzirom na vrstu fotografije, ne odustajući pritom od temeljnih prostorno-vremenskih odrednica. Na koncu slijede iscrpni dodaci u Leksikonu umjetnika gdje su prezentirane biografije umjetnika te bibliografija.

Glavne odlike knjige su jasnoća i preglednost primjerena širokoj publici, stručnost i iscrpnost uz dobar kritički aparat koji doprinosi potencijalu knjige da posluži kao referentni materijal i u visokoškolskoj nastavi, te kvalitetne i mnogobrojne reprodukcije


Iz stručnih recenzija:

"Postoji u svijetu mnogo knjiga, povijesnih pregleda moderne umjetnosti. Knjiga uglednog nakladnika Taschen, koja u vrsnome prijevodu sada stiže u našu sredinu, sigurno je najcjelovitiji i najkvalitetniji takav pregled. To je knjiga koja je neophodna studentima i ljubiteljima umjetnosti, ali podjednako tako i knjiga koja obogaćuje našu kulturu."
Dr. sc. Zvonko Maković, pročelnik katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije
Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

"Taschenova Umjetnost 20. stoljeća zorno prikazuje kako je povijest umjetnosti živa struka koja iz enormne količine dokumenata i podataka nebrojenih muzeja, zbirki, arhiva i biblioteka svakodnevno filtrira sve čišću, jasniju i precizniju sliku o najneobičnijem stoljeću u cjelokupnoj povijesti umjetnosti."
Dr. sc. Frano Dulibić, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Knjiga izlazi početkom studenog kada će u knjižarama koštati nemalih 650,00 kuna, a do 31. 10. 2005. je putem narudžbenice na ovome linku možete naručiti za 30 posto manju cijenu, odnosno za 450,00 kuna (plus 40,00 kn poštarine).