Bombe iz dječje enciklopedije

Ivor Car

15. listopada 2002.

Bombe iz dječje enciklopedije

Dječje enciklopedije nisu samo knjige koje je većina nas već davnih dana prožvakala i tako ih učinila nekorisnima. Dokaz kako se i od stvari namjenjenih djeci mogu naučiti neke krajnje ozbiljne stvari je slučaj novozelandskog talentiranog "bombaša" koji je napravio dvije bombe na osnovu nacrta iz dječje enciklopedije.

Dokaz kako se svašta može naučiti iz dječjih enciklopedija je 21-godišnji Novozelanđanin koji je napravio dvije bombe prema nacrtima koje je našao u jednoj dječjoj enciklopediji. Jednu bombu je izradio nitriranjem toluola čime se dobija trinitrotoluol, poznatiji kao TNT, dok je drugu bombu napunio eksplozivnim uljem, nitroglicerinom. Obje bombe "mladi bombaš" je držao u ormaru svoje sobe, a panika je nastupila kada je njegova majka otkrila da je njen talentirani sin bombe premjestio u vrt. Pretpostavivši kako njen sin želi bombe aktivirati i time dići ruku na sebe, brižna majka je pozvala policiju. Bombe su demontirane, a policija je bila prinuđena evakuirati obljižnje stanovništvo i uhititi neodgovornog korisnika dječje enciklopedije.
Tako svi ostadoše živi i zdravi, sve do nekog drugog puta kada će neki bolesni ili zdravi um malo pručiti planove i pohvaliti nam se naučenim.