O FESTIVALU 'ŠTO ČITAŠ' I KRAĐI IDENTITETA: Ovo je odnos 'velikih' prema 'malima', gdje je financijska moć sve

Ivor Car

19. svibnja 2012.

O FESTIVALU 'ŠTO ČITAŠ' I KRAĐI IDENTITETA: Ovo je odnos 'velikih' prema 'malima', gdje je financijska moć sve

Već 11 godina je prošlo kako je osnovana izdavačka kuća Što čitaš?, specijalizirana za nešto drugačije štivo od onoga koje uglavnom izdaju ostali u ovom biznisu. I onda im je veći, jači i bogatiji bez objašnjenja uzeo ime. Naime, u organizaciji tvrtke „Profil – Mozaik“ u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku održava se Prvi hrvatski festival knjiga, i to upravo pod sloganom „Što čitaš“. Kako su organizatori festivala odlučili ne reagirati na upit kuće „Što čitaš?“ koja se drznula pitati zašto im je uzeto ime, oštećeni su nam poslali javnu reakciju, koju objavljujemo vrlo rado, baš kako smo to činili i s brojnim njihovim akcijama proteklih godina

Reakciju „Što čitaš?“ objavljujemo u cijelosti …

Zamislite situaciju u kojoj jednog dana saznate da netko drugi koristi vaš identitet, vaše ime pa to onda čini javno, izazivajući zbunjenost, kako kod onih koji znaju o čemu je riječ, tako i kod onih koji prije nisu čuli za vas. Upravo to se dogodilo izdavačkoj kući i knjižari Što čitaš?, nakon što je u medijima objavljena vijest da dvije, zapravo, sad jedna udružena knjiška korporacija organizira festival pod nazivom (zapravo temom) Što čitaš? i tako ga oglašava na sve strane, izazivajući pomutnju i to nečime što bi se moglo nazvati krađom identiteta.

Naime, izdavačka kuća Što čitaš? postoji već više od 10 godina i djeluje pod tim imenom. Već godinu dana ima knjižaru u Gundulićevoj 11 u Zagrebu, do danas je objavila tridesetak tiskanih izdanja, preko 300 besplatnih elektroničkih knjiga i tekstova, sudjeluje u nizu javnih manifestacija, a što je možda najapsurdnije u cijeloj situaciji, ima svoja izdanja na policama knjižara organizatora festivala. Dakle riječ je o projektu koji nije samozatajan, da ne kažemo anoniman. U suprotnom bi ovakvu situaciju mogli pripisati neznanju pa bi stvar bila jasna, no ovdje je očito u pitanju nešto drugo.

Međutim, netko će pomisliti kako je ovo pitanje spora oko zaštite imena, registriranog branda ili nekog sličnog kapitalističkog "izuma". Ne, nije stvar u tome, Što čitaš? ne polaže pravo na to pitanje, niti ga želi "ukrasti" svijetu, već je ovdje riječ o elementarnoj pristojnosti i uvažavanju činjenice da se već više od desetljeća pod tim imenom odvija nešto što je vrlo specifično, sadržajno je određeno i svatko tko poznaje knjišku scenu (i nešto šire od toga) znati će što očekivati pod imenom Što čitaš?. Ipak je riječ o jednoj o rijetkih izdavačkih kuća koje objavljuju naslove, nazovimo to općenito, društveno-angažirane tematike, od anarhizma do permakulture, od književnosti do filozofije.

Zbog svega ovoga, uzeti ime nečeg tako specifičnog i koristiti ga u drugom kontekstu, bez ikakve konzultacije sa izdavačkom kućom Što čitaš?, u najmanju ruku je neprimjereno. Istovremeno, pokazuje odnos "velikih" prema "malima", gdje je financijska moć (i svaka druga) sve, a korektan odnos tek sredstvo dodvoravanja nekom većem i moćnijem. Tome, vjerojatno, možemo pripisati i činjenicu da se nitko nije javio na upućeni e-mail u kojem se ne traži ništa već jednostavno očitovanje o svemu. Kako god bilo, izdavačka kuća Što čitaš? nastavlja svoj projekt koji je usmjeren na to da nestanu takvi odnosi moći, na suradnju i solidarnost, a ova situacija je samo jedan od niza primjera onoga što ne valja u društvu i zbog čega je nužno promjeniti postojeće društvene odnose iz temelja.

Više informacija potražite na www.stocitas.org

Lupiga.Com