Snaga utopije - o anarhizmu nam dragom

Božidar Alajbegović

27. ožujka 2005.

Snaga utopije - o anarhizmu nam dragom

Pazi sad 'vamo! Ajd' da čujem 'ko to od vas nikad nije nacrt'o 'anarhiju'? Oni koji se čude ovom pitanju, mogu lagano ispariti odavde, a oni kojima je sve jasno mogu zaroniti u naše opširnije i saznati štošta o II. izdanju knjige Dražena Šimleše, 'Snaga utopije - Anarhističke ideje i akcije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća', gdje se među ostalim zbori i o povijesti skvotiranja, te o hrvatskom pokretu posljednjih 50-ak godina

Izdavačka kuća Što čitaš? (www.stocitas.org) je pet godina nakon prvog izdanja objavila drugo dopunjeno izdanje knjige Dražena Šimleše "Snaga utopije - Anarhističke ideje i akcije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća". Knjiga je prvi put objavljena početkom 2000. godine, u vrijeme kada su anarhističke ideje i akcije opet postale aktualne u medijima, prvenstveno zbog velikih prosvjeda koji su punili medijski prostor.

O knjizi:
 
Suvremene anarhističke ideje i akcije kroz sve oblike masovne komunikacije doživljavaju različite interpretacije, no svakako su opet izrazito prisutne, kako prije pet godina kada je objavljeno prvo izdanje "Snage utopije", tako i danas. Često je tu riječ o mistifikaciji, krivim interpretacijama ili čak zlonamjernim podmetanjima, a za razliku od mnogih drugih političkih ideja, anarhistički pokret rijetko ima priliku javno objasniti svoja polazišta. To je bila i jedna od motivacija za nastanak ove knjige, barem njenog prvog izdanja.

Knjiga donosi pregled osnovnih anarhističkih ideja, stavova i vrijednosti, pa je njom pokriven dobar dio klasičnog anarhizma kako bi se pojasnio kontinuitet i temelji na kojima je zasnovan, no veći dio je posvećen suvremenim smjerovima unutar pokreta, što dodatno upotpunjuju pregledi nekih od najvažnijih i najvidljivijih akcija, koje su obilježile posljednjih pedesetak godina. Tako su u knjizi obrađena prva organizirana skvotiranja nakon drugog svjetskog rata kao i daljnji razvoj skvoterskog pokreta, previranja u svijetu tijekom šezdesetih i sedamdesetih (uključujući i neizbježnu '68.) godina, globalno protivljenje kapitalizmu, alternativni mediji, diskusije o nasilju i nenasilju, rodnim odnosima, ali i odnosi između različitih smjerova unutar anarhizma. Važan dio čini pregled radova nekih od eksponiranijih suvremenih teoretičara anarhizma, njihove razlike, povezanost, sukobi i sve ono što je obilježilo njihov dosadašnji rad.

Drugo izdanje je znatno prošireno i dopunjeno (brojčano govoreći, riječ je o novih stotinjak stranica) kroz priloge nekoliko suradnika i suradnica (Goran Ivanović, Iva Kraljević, Robert Posavec i Marko Strpić), a za razliku od prvog izdanja, koje je bilo okrenuto uglavnom pokretu u svijetu, sada donosi i kratak pregled razvoja i djelovanja pokreta na lokalnoj razini, odnosno u Hrvatskoj tijekom posljednjih pedesetak godina.

Koliko nam je poznato, riječ je o prvoj ovakvoj knjizi u svijetu, barem kada je riječ o sveobuhvatnom pregledu suvremene anarhističke/slobodarske teorije i prakse. Jedna od posebnosti ovog izdanja je to da su unutar originalnog teksta učinjene promjene bez samog autora, pa iako Dražen Šimleša ostaje potpisan kao autor, knjiga se djelomično razvijala bez njegovog utjecaja. To se dogodilo zahvaljujući njegovom pozivu u prvom izdanju da se pregled ideja i akcija nadopuni, jer nije bilo moguće pokriti baš sve, tako da knjiga i danas ostaje otvorena za daljnji razvoj.


O izdavačkoj kući Što čitaš?

Izdavačka kuća Što čitaš? je do danas objavila dvadesetak tiskanih i desetak besplatnih elektroničkih knjiga (dostupnih na stranici www.stocitas.org), te stotinjak kraćih tekstova u elektroničkom obliku. Izdavački projekt postoji od 1999., iako pod ovim imenom djeluje od 2001. godine. U tom razdoblju je ostao dosljedan osnovnoj ideji, a to je da pokriva suvremene slobodarske autore i teme, bilo kroz objavljivanje knjiga domaćih autora ili prijevode.