Što čitaš?: Tko su 16 odabranih?

Ivor Car

23. rujna 2004.

Što čitaš?: Tko su 16 odabranih?

Mnogo je vode proteklo Savom otkako su Što čitaš i Libra Libera raspisali natječaj pod nazivom "Ponovno otkrivanje utopije". Dugih devet mjeseci nakon što je natječaj zatvoren dobili smo imena 16 autora čije će priče biti objavljene i ukoričene. U cijeloj ovoj štoriji Lupiga je uspjela dobiti jednu "ekskluzivu", a nešto više o tome saznajte u

Kao što u uvodu ove novice rekosmo, natječaj koji su raspisali Što čitaš? (www.stocitas.org) i Libra Libera (www.attack.hr/libera), napokon je priveden kraju, devet mjeseci otkako je raspisan i nakon što smo potpuno zaboravili na njega.

Na natječaj zgodnog imena, "Ponovno otkrivanje utopije", pristiglo je nešto više od 100 priča, a izabrano je samo njih 20 koje će biti ukoričene. Kako sami organizatori kažu, objavljivanje knjige je lakši dio posla, a knjiga za sada nosi radni naslov "Ponovno otkrivanje utopije". Planirani rok za njeno objavljivanje je kraj ove godine.

S ovim natječajem "isplivalo" je 16 autora, iako ćete vidjeti da tu ima nekoliko, u svijetu književnosti, već proslavljenih imena. S obzirom da natječaj nije ograničavao broj tekstova koje jedan autor može poslati, neki autori su zastupljeni s više tekstova (Mario Šurjak: "Glad", "Pronađeni raj", "Simulacija"; Ivana Perić: "Dobri muškarci šetaju kroz grad", "Zarobljen u prošlosti"; Mario Kovač: "Provod", "Nagrada"). A evo imena svih 16 odabranih autora i njihovih priča (redoslijed ne znači bilo kakvu kategorizaciju):

Mario Kovač: Provod, Nagrada
Mario Šurjak: Glad, Pronađeni raj, Simulacija
Željko Ljubić: Sreća
Ajla Terzić: Haron odlazi na posao
Dalija Dozet: [bez naslova]
Ivana Perić: Dobri muškarci šetaju kroz grad, Zarobljen u prošlosti
Lada Puljizević: Demokracija
Muharem Bazdulj: Njegoševa 16
Sanja Petkovska: Dve gliste i trip
Marko Marunić: [bez naslova]
Mikica Ilić: Siroti mali vrapci
Nenad Stipanić: Kad nestanu lovci i mentori
Zlatko Olić: Tomo i kruharica
Zvonka Gazivoda: Brazil
Colin Millen: The Vision
Antonijela Bogutovac: Mreža


Za kraj samo još da se vratimo na onu "ekskluzivu", spomenutu u uvodu. Naime, u suradnji s organizatorima uspjeli smo dobiti jednu od odabranih 20 priča. Naš odabir, naslijepo, bio je Muharem Bazdulj s pričom pod imenom Njegoševa 16. Za koji dan, kada ćemo na Lupigi objaviti tu priču, saznat ćemo, skupa s vama, jesmo li napravili dobar odabir.