ODUSTAJANJU OD KONCESIJE UNATOČ: Inicijativa "Ne damo naše autoceste!" hoće referendum - ovo je prodaja upravljačkih prava

Ana Benačić

13. ožujka 2015.

ODUSTAJANJU OD KONCESIJE UNATOČ: Inicijativa "Ne damo naše autoceste!" hoće referendum - ovo je prodaja upravljačkih prava

Premijer Zoran Milanović obznanio je u petak kako je Vlada odustala od koncesije Hrvatskih autocesta. Ide se na tzv. Plan B - davanje autocesta na upravljanje mirovinskim fondovima i zainteresiranim građanima, a državni bi se proračun na ovaj način oslobodio plaćanja milijardi kuna glavnice kredita i kamata. "Odustajanje od koncesije" zazvučalo je poput odustajanja od izmjene Zakona o radu u vrijeme Jadranke Kosor, nakon čega su sindikati odustali od referenduma o ZOR-u. Međutim, kako doznajemo iz Inicijative "Ne damo naše autoceste!" takav scenarij se neće ponoviti.

"Razloga za čestitanje inicijativi na ovom 'ustupku' Vlade - nema", kaže nam Antun Sevšek iz Prava na grad, članice Inicijative. Ono što se da iščitati medija te iz ovih izjava ministara i premijera ne upućuju na to da su ciljevi referenduma ispunjeni. Naime, kako se da zaključiti iz oskudnih informacija o modelu B, on podrazumijeva. prikupljanja kapitala putem inicijalne javne ponude za 51 posto tvrtke HAC ONC. Od toga bi se 80 posto ponudilo domaćim mirovinskim fondovima, a ostatak bi se prodao zaposlenicima tvrtke i građanima, čime bi se namaknulo oko 1,2 milijarde eura.

CRNO NA BIJELO: Evo čiji novci stoje iza inicijative Ne damo naše autoceste

MIJAT STANIĆ ZA LUPIGU: Nitko normalan ne bi trebao imati ništa protiv monetizacije

NE DAMO NAŠE AUTOCESTE: Počinje se u subotu - inicijativa koja je povezala nespojive u Hrvatskoj

"Službenih podataka o ovom procesu nemamo, pa nam nisu jasni svi parametri, no ovoliko koliko znamo dovoljno je da ne prihvatimo ovu varijantu. Vladin Plan B je i dalje monetizacija - nametanje sredstava iz autocesta i to prodajom upravljačkih prava nad tvrtkom. Mimo populističkog momenta da se prodajom udjela ide na ruku mirovinskim fondovima i građanima, nama je problematično što to više nije ni iznajmljivanje, već prodaja vlasničkih udjela na neograničen period", kaže nam Sevšek u ime Inicijative "Ne damo naše autoceste".

Presedan za druge resurse

Premda organizacijski odbor za pokretanje referenduma protiv monetizacije autocesta nije službeno razmotrio ovu preinaku Vladinog plana, ona neće značiti odustajanje od referenduma za čije je raspisivanje prikupljen zakonski propisan broj potpisa. 

"Referendumska inicijativa je pokrenuta za mijenjanje Zakona o cestama kojim bi se trajno onemogućilo prodavanje i koncesija autocesta, što je trebalo biti zakonski presedan i za druga poduzeća i rasprodaju drugih javnih resursa. U slučaju odustajanja od referenduma, to bi se opet moglo napraviti, dok inicijativa traži da se to onemogući trajno. A Vladin Plan B ne izlazi svjetonazorski izvan okvira rasprodaje javnih resursa. Štoviše, ne radi se o koncesiji već o prodaji upravljačkih prava", podcrtava Sevšek. 

Ustavni sud na potezu

Pitanje održavanja referenduma je i dalje u rukama Ustavnog suda. Krajem veljače saborski zastupnici su izglasali da pitanje inicijative "Ne damo naše autoceste!", kao i ono inicijative protiv outsourcinga ide na provjeru Ustavnom sudu.

Sama inicijativa je putem svojih stranica na Facebooku poručila i sljedeće: "Ovakve izjave govore nam jedino da Vlada ne polaže previše nade u uspjeh samog koncesioniranja. Plan B podrazumijeva prodaju bitnog dijela vlasničkog paketa tvrtke koja upravlja autocestama, čemu se inicijativa apsolutno protivi".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ne damo naše autoceste!