Old Rocker u Tvornici

Ivor Car

20. listopada 2005.

Old Rocker u Tvornici

U spomen na Željka Klepača, dugogodišnjeg prvog fagotiste Simfonijskog orkestra HRT-a, a u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za rehabilitacijski centar za oboljele od mišićnih i neuromišićnih bolesti, u zagrebačkoj Tvornici će se u nedjelju održati humanitarni koncert, na kojem će, među ostalima nastupiti Josipa Lisac, sestre Husar, Drago Diklić

Mišićna distrofija je rijetka progresivna i nasljedna bolest koja uništava mišiće koji kontroliraju pokrete, te oni slabe i na koncu propadaju. Uzrokovana je genetskim defektima, a postoji devet glavnih oblika mišićne distrofije, od kojih neki zahvaćaju isključivo muškarce. Neki bolesnici imaju blage simptome koji vrlo sporo napreduju, dok je kod drugih sasvim suprotno, bolest brzo napreduje i bolesnici umiru već do 20 godine starosti.

U Hrvatskoj djeluje Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH), neprofitabilna udruga koja okuplja osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti u jedinstvenu udrugu. Savez ukupno okuplja 30 udruga, oko kojih je okupljen dobar dio od 4.500 osoba oboljelih od mišićne distrofije i srodnih bolesti, koliko ih ima u Hrvatskoj. Upravo on je odlučio organizirati humanitarni koncert "Old Rocker" u spomen na Željka Klepača (1950.-2005.), jednog od najistaknutijih solista Simfonijskog orkestra HRT-a, fagotistu, "starog rockera", gitaristu, klavijaturistu i pjevača. Upravo je Klepač bio poznat kao veliki humanitarac, te ga je 1997. godine slučajan susret s oboljelima od mišićne distrofije doveo na čelo spomenutog Saveza, za što je od predsjednika Stjepana Mesića dobio odlikovanje "Red Danice Hrvatske".

Na koncertu koji će se u nedjelju održati u Tvornici nastupit će Josipa Lisac, Marija i Ivana Husar, Drago Diklić, Tony Lee King, Ervin Baučić, Helena Bastić, Jurica Pađen, Ante Grossi, Lutke, gudački kvartet "Grazioso" i mnogi drugi, a sve to za samo 35 kuna, koje mogu pomoći onima kojima je pomoć nužno potrebna.