Humanitarna Internet aukcija skupocjene knjige o Muhammadu Aliju

Božidar Alajbegović

13. studenog 2004.

Humanitarna Internet aukcija skupocjene knjige o Muhammadu Aliju

Božićno vrijeme darivanja sve je bliže, pa su tako i sve brojnije hvalevrijedne humanitarne akcije. O jednoj smo vas već izvijestili ("Five for Kids"), a sve o novopokrenutoj akciji, čiji prihodi idu u korist Caritasovog doma Sv. Ana u Rijeci, a koju organiziraju nakladnička kuća V.B.Z. i Libra, informirati se možete jednim lagašnim klikom na naše poznato

Nakladnička kuća V.B.Z. i Libra zajedničkim snagama organiziraju humanitarnu akciju kojoj je cilj prikupljanje sredstava i doniranje Caritasovog doma Sv. Ana u Rijeci. Akciju realiziraju putem Internet aukcije skupocjene raritetne knjige "GOAT - Greatest of All Time".

Aukcija knjige "GOAT - Greatest Of All Time" počela je u 12.00 sati u petak, 12. studenog i traje do srijede, 22. prosinca do 20.00 sati kada će na završnoj svečanosti sva dobit ostvarena aukcijskom prodajom biti donirana Centru Sv. Ana. Početna cijena je 1.800 EUR-a, a minimalni ulog je 100 ojra. Broj uloga je neograničen, a kupcem postaje onaj tko u vrijeme okončanja aukcije ponudi najvišu cijenu. Svim sudionicima ponuđena je mogućnost da ostanu anonimni ukoliko ne žele da se njihovo ime pojavi na V.B.Z.-ovoj web stranici (www.vbz.hr) na kojoj se aukcija provodi.

O predmetu aukcije, knjizi "GOAT - Greatest of All Time":

Muhammad Ali jedna je od najupečatljivijih osoba i jedan od najvećih sportaša svih vremena. U čast ove iznimne osobe, njemački izdavač TASCHEN proizveo je knjigu koja je svojim opsegom, veličinom i načinom izvedbe jedinstvena upravo kao i osoba kojoj je posvećena. Urednici knjige radili su na projektu gotovo 4 godine kako bi prikupili sve podatke o Alijevom životu i dostignućima - "Najveći Svih Vremena" (odnosno u originalu "GOAT - Greatest of All Time") postigao je svoj cilj - djelo teško 34 kg, formata 50 cm x 50 cm. Na više od 800 stranica prostiru se originalne fotografije (njih preko 3000), grafički radovi, članci i eseji (od kojih neki nikada ranije nisu objavljivani), zapanjujući detalji nepoznati široj javnosti - kronika jednog života od 6 desetljeća.

Najveći doprinos dao je Muhammad Ali osobno, no, u projekt su bili uključeni i članovi njegove uže obitelji, prijatelji, menadžeri i novinari, svi oni koji su u nekom trenutku bili povezani ili s njim surađivali.

Svaki primjerak ručno je izrađen u službenoj knjigovežnici Vatikana specijaliziranoj za izradu posebnih izdanja Biblije, te se istom tehnikom mogu proizvesti svega nekoliko stotina knjiga tjedno. Svaka knjiga uvezena je u rozu kožu, boju prvog Alijevog cadillaca, a vrhunskom digitalnom tehnologijom tiska stare fotografije restaurirane su do vrhunske kvalitete.

Knjiga GOAT pojavljuje se u ograničenom broju od 10.000 primjeraka od kojih je svaki primjerak posebno numeriran i s potpisom Muhammad Alija. Uz knjigu se dobiva na dar i litografija u izradi Jeff Koonsa veličine 50cm x 50cm također sa originalnim potpisom umjetnika. Kupcu aukcijskog primjerka knjige uručit će se i pismo zahvale izdavača knjige gosp. Benedikta Taschena.

Inače, tržišna vrijednost knjige je 3000 EUR-a.

Svi zainteresirani, sudjelovati na aukciji mogu preko V.B.Z.-ovih Internet stranica (www.vbz.hr).