OSVETA MINISTARSTVA: Policija želi onemogućiti CMS da radi s tražiteljima azila

Lupiga.Com/CMS

12. studenog 2018.

OSVETA MINISTARSTVA: Policija želi onemogućiti CMS da radi s tražiteljima azila

Ministarstvo unutarnjih poslova onemogućilo je Centru za mirovne studije ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila, odbivši produžiti sporazum o suradnji organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama već 15 godina, upozorili su predstavnici Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak ispred Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. Naveli su kako je neuvjerljivo objašnjenje MUP-a za takvu odluku navodni nedostatak fizičkog prostora u kojem bi se aktivnosti mogle odvijati te tvrdnja da postoji dovoljno drugih angažiranih organizacija u prihvatilištima.

„Smatramo kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama“, rekla je Julija Kranjec iz CMS-a. Upozorila je i kako CMS od samih početaka pruža ljudima koji stanuju u prihvatilištima informacije o sustavu azila, kulturi i društvu, provodi tečaj hrvatskoga jezika te im pokušava olakšati proces integracije. Na presici su iznijeli i svoje zahtjeve.

"Zahtijevamo od MUP-a da poništi spornu odluku te s CMS-om potpiše sporazum kojim će nam se vratiti pravo ulaska u prihvatilišta kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima koje su potrebne tražiteljima azila", poručeno je na tiskovnoj konferenciji.

Objasnili su i kako je u posljednje dvije godine CMS jedna od organizacija koja javno upozorava na onemogućavanje pristupa sustavu azila izbjeglicama i ilegalna protjerivanja te se, uz udrugu Are You Syrious?, aktivno zalaže za procesuiranje odgovornih u slučaju smrti djevojčice Madine, zbog koje direktno inkriminiraju MUP. Inače, ovaj slučaj o kojem je Lupiga pisala u više navrata trenutno se nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

„Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo unutarnjih poslova sudski je tražilo zabranu rada organizacije Are You Syrious?, a sada pokušava opstruirati rad Centra za mirovne studije i smanjiti mogućnost djelovanja organizacija koje upozoravaju na kršenja ljudskih prava. Vidimo ovo kao nastavak sustavnog onemogućavanja rada organizacija koje štite ljudska prava izbjeglica. Ovaj negativan trend pritiska na organizacije civilnog društva prisutan u nekim dijelovima EU nije u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava“, napomenuo je Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava.

CMS se osvrnuo i na tvrdnje MUP-a zbog čega nije došlo do potpisivanja sporazuma s CMS-om. Upozorili su kako MUP-ova tvrdnja da su trenutne aktivnosti drugih organizacija u prihvatilištima dovoljne, jednostavno ne stoji, jer mnoge aktivnosti nisu dostupne svim izbjeglicama, posebice kada je riječ o smještenima u prihvatilištu u Kutini. Dodaju i kako su potrebe izbjeglica analizirane za izradu važećeg Akcijskog plana za integraciju u čijoj izradi su sudjelovale brojne organizacije i institucije, a mjere koje su tim planom donesene nisu se mijenjale i za neke od njih sunositelj je CMS. Ironično je, zaključuju, da je za dio mjera tog plana nadležan upravo MUP, koji ovim potezom ugrožava provedbu Akcijskog plana, a zbog toga postavljaju pitanje kome zapravo odgovara ovakva odluka, jer ona ne ide na korist niti hrvatskom društvu, ni državnim institucijama, a niti izbjeglicama. O tome je govorio i volonter CMS-a s petogodišnjim iskustvom Dag Oršić.

„Mi smo tim ljudima najčešće prvi kontakt s društvom u koje su došli, s nama nauče prve riječi hrvatskog jezika i zovu nas kada im treba objasniti kako negdje doći ili kako nešto obaviti. Ljudi koji nam dolaze su različiti i pristupamo im individualno, zato je svaki volonter i svaka organizacija potrebna i za svakog mora biti mjesta“, rekao je Oršić.

Na konferenciji je iznesena i statistika prema kojoj je Centar za mirovne studije od 2003. godine prisutan u prihvatilištima, najprije u Šašnoj Gredi, zatim u Kutini od 2006. te potom u Zagrebu od 2013. godine. Nakon 15 godina rada u prihvatilištima, preko 300 angažiranih volontera i volonterki, preko 6.000 volonterskih sati u prihvatilištima, preko 1.000 tražitelja koji su sudjelovali u aktivnostima, sada se, upozoravaju, CMS-u zatvaraju vrata jer je isticao nezakonita postupanja MUP-a.

Izbacivanjem, poručuju, MUP pokušava ugušiti kontakt tražitelja azila s organizacijama civilnoga društva koje će zagovarati prava koja im se ugrožavaju, ali CMS, rečeno je, neće prestati prozivati odgovorne za kršenje ljudskih prava i traži od predsjednika Vlade da stane na kraj MUP-ovom kažnjavanju onih koji progovaraju o nezakonitim praksama policije!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com