OTKRIĆE MILENIJA: Isus nikada nije postojao

Mladen Barbarić

10. listopada 2013.

OTKRIĆE MILENIJA: Isus nikada nije postojao

Povijesne rasprave ostaviti ćemo povjesničarima, no kako između ostaloga, volimo igrati ulogu glasonoša, dužni smo vam dostaviti i najnoviji glas. Isus nikada nije postojao. Tako barem tvrdi Joseph Atwill, koji će 19. ovog mjeseca, dokaze koji potkrepljuju njegove tvrdnje obznaniti u londonskom Conway Hallu. Tamo će biti predstavljen i dokumentarac "Cezarov Mesija" te istoimena knjiga iz 2007. godine po kojoj je snimljen. Njegova teorija izazvala je burne reakcije šokiranih vjernika, a Atwill tvrdi kako iza svega stoji priča koja omogućava velikodostojnicima da tlače narod, bogateći se na njegov račun, uvjeravajući ljude da postoji zagrobni život i da zbog toga trebaju trpjeti i bivati izrabljivani, a kako bi na kraju ovozemaljskog života bili propušteni u raj.

Iako po struci informatičar, Atwill se religioznim studijima počeo baviti na jezuitskoj akademiji St. Mary gdje je proučavao grčki i latinski jezik te Bibliju. Svoje tvrdnje Atwill crpi iz zapisa "Ratovi Židova" jedinog preživjelog povijesnog izvora iz Judeje napisanog u prvom stoljeću koji uspoređuje s Biblijom.

Njegova teorija izazvala je burne reakcije šokiranih vjernika, pokrenuvši mnoge teološke rasprave, a Atwill tvrdi kako iza svega stoji priča koja omogućava velikodostojnicima da tlače narod, bogateći se na njegov račun, uvjeravajući ljude da postoji zagrobni život i da zbog toga trebaju trpjeti i bivati izrabljivani, a kako bi na kraju ovozemaljskog života bili propušteni u raj.

Joseph Atwill
Čovjek koji je šokirao vjernike - Joseph Atwill (SCREENSHOT: YouTube)

"Primijetio sam brojne paralele između 'Ratova Židova' i Biblije. Biografija Isusa konstruirana je na prijašnjim događajima, a posebno na biografiji cara Tita Flavija", objašnjava Atwill, a najavu dokumentarca možete pogledati ovdje…

 

 

 

 Lupiga.Com