Peta tribina

iksx@lupiga.com

24. rujna 2002.

Peta tribina

Kad nestane karata za omiljenu utakmicu, ljudi nude duplo veće pare švercerima. Ako se radi o ruralnoj sredini, penju se na stabla ili okolne zgrade. A neki se jednostavno popnu na obližnje umjetno brdo.

Kada se na Šahtjorevom stadionu u Donjecku rasprodaju sve karte, navijači ne očajavaju. U neposrednoj blizini stadiona nalazi se besplatna i prostrana tribina. "Peta" tribina je hrpa šljake iz rudnika koja već desetljećima nadvisuje stadion i omogućuje navijačima bez novaca da pogledaju Šahtjorevu utakmicu.

U Donjecku postoji 200- tinjak brda šljake koji su već postali dijelom gradskog krajolika. A i potencijalne ekološke katastrofe, jer dva metra ispod površine, temperatura prelazi 80 celzijevih stupnjeva. Plinovi koji nastaju, samo čekaju dan kad će eksplodirati, i za sobom u zrak povući okolne ulice i stambene zgrade. Iz ukrajinskog ministarstva ekologije za sada je jedino rješenje - sadnja stabala na padinama brda šljake, i čekanje boljih vremena.
Da se radi o potencijalno smrtonosnoj opasnosti, svima je jasno. A da se malo poduzima jasno je onima koji žive ispod brda rudničkog otpada.
Dok sve ne ode u tri lijepe, građani sade na padinama povrće, a navijači se penju na "petu" tribinu kako bi pogledali utakmicu.