Pozivamo vas na Sarajevo Film Festival

Svjetlana Zorić

14. kolovoza 2006.

Pozivamo vas na Sarajevo Film Festival

Pored svih skandala koji su pogodili ovogodišnji Motovun, festival je ipak završen uz obećanje, na radost svih filmoljubaca, da se do godine ponovo vraća na isto mjesto. No, sada nas očekuje ipak nešto veći festival, i to onaj sarajevski, dvanaesti po redu, tijekom kojega će se prikazati oko 200 filmova, popraćenih nastupima Mostar Sevdah Reuniona, Letu štuke i mnogih drugih


Od 18. do 26. kolovoza
glavni bosanskohercegovački grad, stotine puta opjevano Sarajevo, pogodit će dvanaesti po redu Sarajevo Film Festival. Zainteresirani će moći vidjeti pregršt dobrih filmova čak na osam lokacija razbacanih diljem grada - Obala Meeting point, Narodno pozorište, Open air Vatrogasac, Kino Tesla, Dvorana opštine Novi grad, Heineken open air cinema, Bosanski kulturni centar i Međunarodni centar za djecu i omladinu na Grbavici.

Festival će otvoriti rumunjski film "12:08 Istočno od Bukurešta" (šesnaest godina nakon pada Ceausescua), a za one koji vole "domaću" produkciju valja nabrojati sljedeće filmove: "Gospođica" (koprodukcija Švicarska, Njemačka i BiH), "Mama i tata" (BiH), "Nafaka" (BiH), "Put lubenica" (Hrvatska), "Sedam i po" (Srbija), te "Sve džaba" (koprodukcija BiH, Hrvatska i Srbija), film koji je oduševio na ovogodišnjem Pulskom festivalu. Ukupan broj projekcija preći će cifru od dvije stotine.

Pobjednički film festivala dobit će nagradu od 25.000 eura, a najavljeno je da će svaka filmska večer biti začinjena nastupima brojnih muzičara. Među ostalima najavljeni su Mostar Sevdah Reunion, Letu Štuke, Pips, Chips & Video Clips, Massimo Savić ... Kupovina ulaznica za sve festivalske programe počela je jučer i može se pretpostaviti da će sve planuti vrlo brzo. Osim toga postoji i opcija rezervacije karata putem SMS-a.

Specijalnu nagradu "Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti ove će godine primiti britanski redatelj Mike Leigh, pet puta nominiranom za Oscar. Prije četiri godine festivalski program Tribute To bio je posvećen upravo njegovom opusu, a nagradu će primiti na ceremoniji zatvaranja SFF-a.
 
Dobra vijest je da se i naša Anđelija ponovno nalazi u Sarajevu, gdje će kako sama kaže, raditi za Cinelink (svojevrsni industry office Sarajevskog festivala), a nadamo se da će imati vremena i uredno nas i opširno izvještavati o svemu kao što je to radila s festivala u Cannesu.

Što se tiče samog smještaja za sve one ljubitelje dobrog filma, a s potanjim džepom, preporučamo hostel Ljubica (provjeri ima li mjesta na +387/61/131-813), a možda neće biti loša varijanta niti obnovljeni kamp "Oaza" na Ilidži. Sve dodatne informacije oko festivala potražite na sff.ba.