UVIJEK NAGODNI U BRUXELLESU: Milanović rekao "da" TTIP-u

Hina

20. ožujka 2015.

UVIJEK NAGODNI U BRUXELLESU: Milanović rekao "da" TTIP-u

"Ovdje je riječ o matematici; u EU-u postoje države koje su bogatije od drugih, koje su visoko konkurentne i kojima takav sporazum sa SAD ide u prilog", kazao je, među ostalim, hrvatski premijer objašnjavajući zašto je kontroverzni TTIP, sporazum o liberalnijim trgovinskim odnosima između EU i SAD-a, "neutralan" za Hrvatsku. Isti taj sporazum, podsjetimo, propisuje i mogućnost da države budu tužene od strane korporacija kojima se ne sviđa zakon u zemlji gdje posluju, odnosno koji im umanjuje dobit. Ne zaboravimo kako se po tom kriteriju gleda na Hrvatsku. Kada je riječ o pritužbama investitora na naše birokratske "barijere" otprilike stojimo kao i s "konkurentnosti". Više u Hininom izvještaju iz Bruxellesa.

Hrvatska podržava zaključivanje Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva (TTIP), sveobuhvatnog trgovačkog sporazuma o kojem pregovaraju Europska unija i Sjedinjene Američke Države, a koji je, prema prvim procjenama, za hrvatsko gospodarstvo neutralan, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović.

LUBENICA VEDRANA HORVATA: TTIP - Trojanski konj

LUBENICA VEDRANA HORVATA: Četiri nijanse hegemonije

Stanje u pregovorima o TTIP-u bilo je glavna tema drugog dana summita europskih čelnika koji je završio u petak poslije podne. U zaključcima summita izražena je želja EU-a da se pregovori zaključe do kraja ove godine.

"Najviše se razgovaralo o TTIP-u, temi koja kod nas izaziva jako malo ili nimalo interesa. Ovdje je riječ o matematici - u EU-u postoje države koje su bogatije od drugih, koje su visoko konkurentne i kojima takav sporazum sa SAD ide u prilog i postoje države koje tek trebaju izračunati koliko im ide u prilog. Prema našim procjenama, za Hrvatsku je to neutralno. Mala smo država, ovisni smo o međunarodnoj razmjeni roba i usluga", rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a.

Ako je TTIP dobar za EU, onda je dobar i za Hrvatsku, dakle više dobar nego neutralan, dodao je Milanović.

Izdvojeno mišljenje po pitanju arbitražnih sudova

Na upit koje je hrvatsko stajalište o spornom prijedlogu da se u sporazum ugradi odredba prema kojoj bi investitori mogli tužiti vlade pred međunarodnim arbitražnim sudovima, umjesto pred domaćim redovnim sudovima, Milanović je rekao da je to nepotrebno u zemljama u kojima je učvršćena vladavina prava.

"Moj je stav da u državama u kojima je učvršćena vladavina prava tako nešto nije potrebno. Ja imam povjerenja u američko pravosuđe koliko bi oni trebali imati u naše, ali o tome na kraju nećemo mi sami odlučivati. Pitanje je interesantno i oko njega se mišljenja razilaze. Ima stavova poput mojega da se to naprosto radi o privatnim poslovnim odnosima između trgovačkih, ekonomskih subjekata i tamo gdje se transakcija odvija, tamo bi se u pravilu trebalo suditi, ako dođe do spora", rekao je Milanović.

"Ovdje se izbjegava razgovor o Grčkoj kada su svi prisutni"

Milanović je potvrdio da su neki premijeri zemalja članica eurozone bili razočarani time što nisu sudjelovali na mini-summitu o Grčkoj, koji je održan na marginama summita.

"Neki su bili razočarani, ali ovdje se izbjegava razgovor o Grčkoj kada su svi prisutni", rekao je Milanović, dodajući da je Grčka prije mjesec dana dobila popis uvjeta koje treba ispuniti, ali da do danas nije napravila ništa.

"Grčka vlada vjerojatno kupuje vrijeme, što mogu razumjeti, mogu razumjeti da donosi humanitarne mjere za zaštitu onih koje ne mogu platiti energente, uvođenje kupona za hranu nije nikakav populizam, očito je nužnost. Isto tako grčka vlada mora u nekim razumnim rokovima izići s planom reformi koje će provesti da bi dobila novac jer za par mjeseci oni jednostavno ostaju bez ijednog eura. Hrvatska je, na sreću, u puno drukčijoj situaciji. To je neusporedivo, problemi koje mi imamo se rješavaju", rekao je Milanović.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Vlada.hr