Pročitaj da bi otkrio!

Ivor Car

14. srpnja 2003.

Pročitaj da bi otkrio!

Sasvim normalna fotografija u kojoj nema ničega neobičnog, reći će to naivni promatrači. Istina ne znajući o čemu je riječ sasvim logično je zaključiti kako se malo problijedi i mršavi dječak igra s nekom nebitnom stvari, neidentificiranim predmetom. Ustvari fotografija je jezivo sablasna, jer dječak kojeg vidite igra se sa svojim …

srcem.
Prolazeći netom, baš kao svakog dana, naiđoh na ovu fotografiju i prođoh pored nje kao pored ničega zanimljivog. Kao u crtanim filmovima, nakon nekoliko sekundi kasnog paljenja, odlučih se vratiti i pročitati o čemu je riječ. I onda vidim.

Na fotografiji je dvanaestogodišnji dječak, Shane Bowman, snimljen u kanadskom gradu Edmontonu kako se igra sa svojim srcem kao sa kakvom teniskom lopticom, potpuno bezizražajnog lica, vjerojatno još nesvjestan svega što je prošao.
Kao da se Shane gušta nad svojim srcem koje ga je izdalo i sada više nije njegovo. Dječak je bolovao od srčane miopatije, stanja uzrokovanog virusom uslijed čega se njegovo srce povećalo i dostiglo težinu od 555 grama (zdravo srce teško je nekih 200 grama). Zbog toga je morao na transplantaciju, koja je kao što vidite na svu sreću prošla bez značajnijih poteškoća. I sad se Shane Bowman nabacuje sa svojim srcem. Spooky isn't it?