Prosvjede u Sarajevu organizirali "vanjski neprijatelji"?

Ivor Car

20. veljače 2008.

Prosvjede u Sarajevu organizirali "vanjski neprijatelji"?

Iako smo mislili da su vremena 'vanjskih neprijatelja' ostala daleko iza nas, još u školskim klupama nekog drugog sistema, čini se da smo se grdno prevarili. Upravo je te, toliko prožvakavane, 'vanjske neprijatelje' Vlada sarajevskog kantona optužila za režiranje protesta koji su se prije nekoliko dana dogodili u glavnom bh gradu. No, bahatost političara ne staje samo na tome, već ide mnogo dalje, ide do mržnje građanskih inicijativa. Urnebesno priopćenje, kao izniklo iz neke epizode Nadrealista, pročitajte pod

Nije novost da narodne vlasti s narodom nemaju nikakve veze, ali dokle može otići politikantsko ignoriranje onih koji su izabrali vlast, najbolje govori priopćenje Vlade sarajevskog kantona povodom nedavnih građanskih prosvjeda, koji su se na koncu pretvorili u obračun nekolicine prosvjednika s prozorima zgrade kantonalne vlade i policijom. Po samom tonu priopćenja vidljivo je da kantonalne vlasti nemaju apsolutno nikakvu namjeru stupiti u kontakt s građanskim inicijativama i porazgovarati o problemu. Dapače, organizatori prosvjeda udruge 'Dosta' i 'Grozd' prokazane su kao anarhističke i anticivilizacijske organizacije, koje su planirano na prosvjed dovukle gomile kamenja. Uistinu zapanjuje s koliko je mržnje prema tim građanskim udrugama nabijeno priopćenje vlastodržaca.

Nije propušteno istaknuti kako je nasilnim prosvjedom počinjena 'ogromna šteta', što je po našoj skromnoj procjeni u vrijednosnom rangu dvije, tri plaće kantonalnog zastupnika. Kad smo već kod vrijednosti, na istom se mjestu očitava i vrijednosni stav Vlade sarajevskog kantona, koja prvo ističe već spomenutu 'ogromnu materijalnu štetu', dakle prozore prvenstveno, dok se ozljeđivanje policajaca navodi tek uzgredno, nakon onog materijalnog. Najavljeno je procesuiranje, u prijevodu hapšenje, izazivača nereda, a sudeći po priopćenju to bi paušalno trebali biti organizatori prosvjeda, odnosno predstavnici spomenutih Udruga.

Sam prosvjed, kojim su građani željeli ukazati na loše sigurnosno stanje u Sarajevu i BiH, nazvano je 'ozbiljno razrađenim scenarijem za destabilizaciju najuspješnijeg kantona i Sarajeva'. Ne spominje se tko bi bili ti krugovi kojima je u interesu takva destabilizacija kantona, ali se iz rukava izvukao stari dobri as, i to u vidu 'vanjskih neprijatelja', jer, kako stoji u priopćenju, 'ne bi bilo iznenađujuće da je ovaj nemio događaj iniciran i pripreman i van granica Bosne i Hercegovine'. Ti su vanjski neprijatelji, prema morbidnom scenariju sarajevske Vlade, tko zna koliko (valjda desetljećima, još od Mlade Bosne') čekali da se dogodi maloljetnički napad u gradu i tek kada se napad dogodio, iskoristili su ga kao obarač i krenuli u akciju. Kažu, 'vanjskim neprijateljima' zasmetala je sinergija i snaga kantonalnih vlasti koje su, pazi sad argumenta, izvrsno i danonoćno obavljale svoj posao donijevši u proteklih godinu dana oko 1.000 zaključaka i odluka!?! Originalno priopćenje koje smo skinuli s internetske stranice Kantona Sarajevo pročitajte i sami, tako da na sljedećim izborima opet znate kome dati svoje povjerenje …

 

Poštovani građani Kantona Sarajevo,

Obraćamo Vam se ovim saopštenjem, duboko vjerujući kako ćete iz njega spoznati anticivilizacijski i anarhistički poziv dvije nevladine organizacije „Dosta“ i „Grozd“ na nasilje ispred zgrade Kantona, a koje je za posljedicu imalo ogromnu materijalnu štetu počinjenu na zgradi i u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo, povrede jednog službenika Kantona Sarajevo i nekoliko policajaca koji su obezbjeđivali nenajavljeni skup.

Politička pozadina ovog divljanja sada je sasvim neupitna i nadležni organi, dakle policija i Tužilaštvo u narednim danima procesuirat će sve one koji su obilježeni kao izazivači nereda. Vjerovali smo da je ambijent rulje na ulicama Sarajeva stvar prošlosti, no dešavanja od 13. februara potvrđuju kako je morbidno iskonstruisani bunt prema Vladi i njenom premijeru, a vezan za manipuliranje djecom iz škola u kontekstu tragedije dječaka Denisa Mrnjavca, ozbiljno razrađen scenario za destabilizaciju najuspješnijeg Kantona i Sarajeva kao glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

Ne bi bilo iznenađujuće da je ovaj nemio događaj iniciran i pripreman i van granica Bosne i Hercegovine u kontekstu globalne krize u regionu. Nakon krize vlasti od državnog nivoa pa na niže ostalo je samo još dezavuisati politički ambijent u Sarajevu i definitivno napraviti politički vakum u Kantonu, čija Vlada godinu dana vrlo uspješno i kvalitetno radi. Za dan „D“ organizatori ovog nasilničkog skupa čekali su i dočekali maloljetničke napade u Sarajevu koji su sve građane Kantona Sarajevo duboko potresli i uznemirili. Samo neozbiljan čovjek ne bi se zabrinuo nad gnusnim zločinima koji su se desili u Sarajevu i čije žrtve su nevini građani. Javnosti je poznato da je policija Kantona Sarajevo vinovnike svih zločina otkrila i uhapsila.

Još jednom kao Vlada izražavamo duboku tugu i saučešće sa porodicama nastradalih građana i odgovorno tvrdimo kako smo kao Vlada radili i radimo na suzbijanju maloljetničke delikvencije, što se vidi i iz izvještaja ministra MUP-a Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, gdje je statistički prezentirano da je stopa kriminaliteta u Sarajevu u zadnjih nekoliko godina u padu, a broj prekršaja maloljetnika u 2007. u odnosu na 2006. godinu smanjen za 300.

Koristimo se ovom prilikom da se zahvalimo svim građanima Kantona Sarajevo koji se nisu odazvali pozivu na režirano nasilje i koji su prepoznali politikantsku demagogiju „Dosta“ i „Grozda“.

U trenutku totalnog neodaziva građana i propasti njihovog skupa ove dvije organizacije pribjegavaju rezervnoj i najopasnijoj opciji svog monstruoznog scenarija i na nenajavljeni skup dovode djecu iz škola navlačeći ispred zgrade Kantona Sarajeva gomile kamenja koje će se kasnije dijeliti i koristiti za brutalan napad na državnu imovinu i uposlenike Kantona. O samom dolasku sarajevskih đaka na nenajavljeni skup također se vodi istraga i direktori i nastavnici u pojedinim školama morat će odgovoriti na pitanje ko je odobrio odlazak učenika na ilegalan i nenajavljen skup.

Građani Kantona Sarajevo i građani Bosne i Hercegovine,

Vlada Kantona Sarajevo baš danas puni 12 mjeseci svoga rada. Ne mislimo ni da smo ni najbolji ni najgori. Održali smo 50 sjednica Vlade i donijeli oko 1.000 zaključaka i odluka. Sve te odluke donešene su jednoglasno i bez jednog glasa protiv. Možda je upravo ta snaga i sinergija nekome zasmetala. Možda je upravo činjenica da se ne svađamo, da zajednički radimo i vjerujemo u viziju modernog i prosperitetnog Sarajeva izbezumila nestrpljive protivnike. Ova Vlada sastavljena je od čestitih i moralnih ljudi čije se biografije, imovinski kartoni i sve druge privatne i poslovne reference uvijek mogu provjeriti i dati na uvid javnosti. Za godinu dana rada ničim nismo doveli u pitanje dignitet rada Vlade i njenih resornih ministarstava. Želja nam je da građanima Kantona Sarajeva obezbijedimo civilizirani život dostojan čovjeka. Na tom putu ima i bit će raznih problema kroz koje prolazi jedno tranzicijsko društvo, kakvo je u ovom trenutku i naše. Svjesni smo i socijalnih problema i vandala i zločinaca u gradu. Te smo stvari kao Vlada prepoznali i danonoćno radimo na rješavanju takvih situacija. Uz Vašu pomoć i razumjevanje ti će ciljevi biti lakše ostvarivi. Poručujemo već spomenutim nevladinim organizacijama i pojedincima koji ih predstavljaju da im neće uspjeti scenario laži i obmanjivanja javnosti kako ova Vlada nije spremna na dijalog. Oni potpuno neargumentovano podrivaju pravni sistem i politički ambijent u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Naravno da sa onima koji kamenovanjem hoće promjene nismo spremni komunicirati. Oni su u svojoj bijednoj i politikantskoj avanturi prekjuče definitivno raskrinkani.

Vrata Kantona Sarajevo, premijera i svih ministara, vrata predsjedavajućeg Skupštine i njegovih zamjenika, skupštinskih poslanika otvorena su za sve dobronamjerne kritičare i one građane koji žele dobro ovom Kantonu i državi Bosni i Hercegovini. Zajedno sa Vama dragi građani, istrajat ćemo na ovom zajedničkom putu.


Vlada Kantona Sarajevo