Protusrpska urota na djelu - Grobari nisu krivi

Ivor Car

26. srpnja 2007.

Protusrpska urota na djelu - Grobari nisu krivi

Toliko gluposti, koliko su navijači Partizana, iznijeli nakon što je njihov voljeni klub izbačen iz Europe, već dugo nismo čuli. U poduljem otvorenom pismu, očekivano su okrivili BH policiju, koja je, pazi sad, "prskala suzavac navijačima u usta" i "imala oko ruke vezane crne marame sa slovom "U", poput onih koje su nosili pripadnici ekstremnih ustaških formacija". Na koncu su i ironično zaključili da su "Srbi krivi za rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, stanje na Kosovu, izumiranje prepelica na Novom Zelandu, pa zašto ne bi bili i za Mostar"

Dakako, kao što ni Bad Blue Boysi nikada nisu krivi za bilo kakve incidente, jer ih je uvijek izazvao netko drugi, tako su se i Grobari oglasili prokazujući policiju, koja u Bosni i Hercegovini mrzi Srbe. I to ne samo da ih mrzi, već ih želi tuči, sakatiti i nabijati na kolce. Toliko ih ne podnose da su, očito u dogovoru, bosanskohercegovački murijaci oko ruke svezali crnu maramu sa slovom "U". Ako niste znali, mudri Grobari, uputit će vas da su takve marame, bez obzira što to nitko od vas nikada nije vidio, a niti čuo, nosili pripadnici ekstremnih ustaških formacija u proteklom ratu. Jašta!

Ukoliko ste sumnjali, sve je to "deo dobro osmišljenog plana", jer niste valjda blesavi pa da ne znate kako su bosanskohercegovački policajci (pardon, "ustaška policija") poznati kao najpametniji i najlukaviji od takve sorte. A sve su to isplanirali, kako bi se "isprovocirali navijači i optužili za izazivanje nereda i raspirivanje verske i nacionalne mržnje", što, dakako, nije bila namjera Partizanovih navijača, jer majice s, većini svijeta, mrskim licima hrabrog bjegunca Radovana Karadžića i pajdaša mu Ratka Mladića, koji usput rečeno, prcaju srpski narod zbog svog bijega i ne dozvoljavaju mu napredak, nikako ne mogu biti "raspirivanje verske i nacionalne mržnje". Oni su sveti srpski simboli, a ne tamo neki koljači i monstruozne ubojice. Upravo na ovom mjestu treba istaknuti, veliki propust policije, jer nije smjela dopustiti da na stadion uđu oni koji su na sebi imali takve "srpske simbole".

U sve napisano teško da mogu povjerovati i sami Grobari, a kamoli oni kojima se oni obraćaju, jer očito su zaboravili da je BiH policija, kao i sve u toj državi, sastavljena prema nacionalnom reciprocitetu, pa tako policajci samim time što su u Mostaru nisu nužno Hrvati, već u jednakom broju i muslimani, pa čak i, nećete povjerovati, Srbi. A teško je vjerovati da bi i oni navukli crnu maramu sa slovom "U", samo radi navijača, koji su, očito tu, kako bi odredili kakve se sigurnosne mjere trebaju poduzeti. Osim što su za svoje ponašanje, pokušali okriviti "ustašku policiju", na koncu njihovog teksta da se naslutit da tu ipak nije riječ o stvari s nacionalnim predznakom, već iza svega toga stoji mnogo dublja urota.

Elem, Grobari, ističu da je s obzirom na izjavu Žarka Zečevića, glavnog tajnika Partizana, koji je rekao "da se Partizanu ne isplati učestvovanje u Kupu Uefa", vrlo vjerojatno da izbacivanje kluba "iz Europe" ide "njima na ruku" (Upravi kluba). Dakle, da sumiramo stvari, Zečević i Uprava dogovorili su se s ustaškom policijom da izazove nevine Partizanove navijače da naprave incident, kako bi klub bio diskvalificiran i morao platiti 50.000 eura. No, ni to još nije prava urota, jer iza svega stoje europski masoni kojima su Srbi krivi za sve, pa Partizanovci zaključuju "Po Evropi, Srbi su krivi za rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, stanje na Kosovu, izumiranje prepelica na Novom Zelandu, pa zašto ne bi bili i za Mostar?!". Za kraj vam još ostavljamo da i sami pročitate priopćenje Grobara i nikako nakon njegovog čitanja ne zaboravite pustiti vodu ...

 

"Odgovornost za incidente na utakmici Zrinjski - Partizan snose isključivo policija i organizator, koji su nizom propusta izazvali očekivani epilog, pri čemu smo mi, navijači Partizana, obeleženi kao jedini i najveći krivci. Medjutim, kako se kasnije pokazalo, većina tzv. greški organizatora pre bi se mogla nazvati delom jednog dobro osmišljenog plana, kako bi se isprovocirali navijači i otpužili za izazivanje nereda i raspirivanje verske i nacionalne mržnje.

Više od hiljadu navijača krenulo je u Mostar, iako smo znali u kakvu sredinu idemo i šta nas tamo čeka. Shvatili smo to kao obavezu i tog dana svaki Grobar je morao da bude u Mostaru. Prvu provokaciju smo doživeli nadomak grada, kada nas je ustaška policija zaustavila i zadržala skoro tri sata na temperaturi od 40 stepeni bez kapi vode. Inspektor nam je zapretio preko megafona da će svako ko pokaže tri prsta ostati bez ruke (na šta smo u tom trenutku svi podigli tri prsta i tako pozdravili tradicionalnim srpskim pozdravom) i zahtevao da sva srpska obeležja (zastave, majice, šalove...) bacimo u jednu kutiju, što, podrazumeva se, nikad ne bi uradili jer su za nas srpski simboli svetinja. Takav stav izazvao je gnev policajaca (od kojih je većina imala oko ruke vezane crne marame sa slovom "U", poput onih koje su nosili pripadnici ekstremnih ustaških formacija u proteklom ratu), što je rezultiralo prskanjem suzavca u unutrašnjost autobusa gde se nalazila sprska zastava na zadnjem staklu, koje su odmah zatim predstavnici reda "hrabro" razvalili pendrecima.

Na stadion smo ipak stigli, praćeni gomilom psovki svega što je srpsko i širokim repertoarom srbomrzačkih povika i pretnji da nas vode u Jasenovac i sl. Bez ikakvog objašnjenja, organizator pušta samo jedan ulaz veličine sobnih vrata, koji kasnije zatvara, tako da mnogi Grobari sa uredno kupljenim kartama ostaju ispred kapija. Policija nam naredjuje da sednemo na beton, zbog čega smo pružili žestok otpor i tako se probili do ulaza na stadion. Da smo čekali da nas puste unutra planiranom dinamikom, ne bi ušli u naredna dva dana pošto smo na stadion stigli neposredno pred početak utakmice..

Veliki propust organizatora da dve navijačke grupe stavi jednu pored druge, ispostavio se kao fatalan. Njihovi navijači dočekali su nas kamenicama koje su očigledno prethodnog dana uneli na stadion i povicima i koreografijom - Kosovo Republika, Srbe na vrbe, Ubi Srbina, Svi u Jasenovac, kao i repertoarom pesama njihovog "čuvenog" seljačića Tompsona. S druge strane, policija je pokušala da nas spreči u pevanju srpske himne, prskajući suzavac- sprej u usta navijačima. Verovatno su svi očekivali da zaboravimo na ljudski i nacionalni ponos i da na sve to ćutimo, ali za nas je bilo nemoguće da ne odgovorimo na sve njihove provokacije i napade. Kada su videli da nam ne mogu ništa navijači Zrinjskog su se povukli, a ustaška policija je nastavila da provocira.

Pravi haos nastaje tek nakon završetka utakmice. Kada su igrači došli da sa nama podele radost zbog više nego ubedljive pobede, policija je prosto poludela i napala nas. Jedni su nas terali van stadiona, a drugi su zatvorili kapije i nisu nas puštali, tako da smo se našli u tzv. sendviču i tada je počeo pravi rat. Organi (u ovom slučaju) "nereda" ispalili su više od 20 patrona bojnog otrova i šok bombi u masu, i nasumice pucali vatrenim oružjem i gumenim mecima, što u vazduh, što u ljude. Svaka patrona koja bi eksplodirala nanosila je teške telesne povrede ljudima (npr. momak koji je sa ramena sklanjao patronu ostao je bez šake (da to nije uradio verovatno bi sada bio mrtav jer bi mu eksplozija pokidala vratne žile i arteriju); Navijaču iz Beograda eksplozija je pokidala pola obraza, dok je drugi ostao bez dva prsta).

U svoj toj gužvi koju je izazvala policija iz vatrenog oružja u masi je pogodjen sa tri hica u noge i navijač iz Republike Srpske koji je juče pušten iz bolnice u Sarajevu. Odlučno smo uspeli da potisnemo predstavnike policije do naših autobusa. Razjareni ustaški policajci su tada sa pendrecima počeli da nam lome prozore na autobusima i ubacuju suzavac.

Uz psovanje srpske majke izlazimo sa neprijateljske teritorije i na granici nas dočekuje milicija i ambulantna kola Republike Srpske. Povredjene odmah vode u Nevesinjsku bolnicu gde im se ukazuje prva pomoć. (Hvala Nevesinju)! Prava je sreća što neko nije poginuo, ali da sutra ponovo Partizan igra u Mostaru sve bi isto uradili što smo i tog dana. Nije nam padalo na pamet da izigravamo glinene golubove policiji van stadiona i na njemu i uvek ćemo na silu odgovoriti silom, a pogotovo ako nam je život doveden u pitanje.

S obzirom na to da je Žarko Zečević rekao da se Partizanu ne isplati učestvovanje u Kupu Uefa, sumnjamo da bi ovakav rasplet situacije, gde ćemo mi biti krivci za eliminaciju iz daljeg takmičenja njima išao na ruku. Nije nam bitno što nas okrivljuje UEFA, ostali evropski predstavnici i ljudi poput Zečevića, već nam je mnogo važniji veličanstven i dirljiv doček koji smo doživeli u tri sata ujutro od gradjana Nevesinja, kao i podrška koju dobijamo svakodnevno za preživljeni pakao i hrabro držanje u Mostaru. Po Evropi, Srbi su krivi za rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, stanje na Kosovu, izumiranje prepelica na Novom Zelandu, pa zašto ne bi bili i za Mostar?!"