Provjerite na koju ćete plažu ovo ljeto

Ivor Car

2. lipnja 2009.

Provjerite na koju ćete plažu ovo ljeto

Turistička sezona samo što nije počela, a u Hrvatskoj, vjerovali ili ne, trenutno ne postoji nijedna jedina lokacija s nezadovoljavajućom kakvoćom mora, na kojoj bi bilo zabranjeno kupanje, barem je tako sudeći prema posljednjim ispitivanjima Instituta za oceanografiju i ribarenje, na čijim stranicama postoji karta s označenim plažama na kojima se obavljalo ispitivanje. Kakvo je more na plaži na kojoj ćete se vi ove godine odmarati pogledajte pod

Prošlog mjeseca spomenuti Institut za oceanografiju i ribarenje obavio je prvo ovosezonsko ispitivanje kakvoće mora, i to na ukupno 1144 lokacija diljem Jadrana, a posebice je zanimljivo da nije otkrivena nijedna točka na kojoj bi more bilo opasno za kupanje. Čak što više kvaliteta mora bila je besprijekorna na 1123 točke, dok je na njih 17 kakvoća ocijenjena ocjenom dobar, a na četiri zadovoljavajuće.

Što se tiče „tek“ dobre kakvoće mora poimence se radi o sljedećim lokacijama: Funtana-Vrsar (AC Puntica), Opatija (Plaža hotela Miramar), Kaštel Resnik, Kaštel Novi (Porat), Kaštel Lukšić (Šulavi), Kaštel Kalembovac (kod baletne škole), Kaštel Gomilica (Torac i Kamp), Kaštel Sućurac (Gojača), Baška Voda (Mali mulić), Makarska (kod Hotel Dalmacija i plaža Centar), Podgora (Hotel Podgorka), Zaostrog (glavna plaža), Ploče (na južnom ušću), Šipan (Šipanska luka) i Srebreno (centar).

Nešto drugačija kvaliteta mora, ali ipak na razini zadovoljavajuće ocjene zamijećeno je u Rabu (samostan Eufemija), Trogiru (kod duhanske stanice), Pločama (na sjevernom ušću) i na Mljetu (Prožura). Mjerenja će se nastaviti i za turističke sezone, sve do rujna, kada će, pretpostavlja se, biti bitno više lokacija koje neće dobiti najvišu ocjenu izvrstan. Rezultate ispitivanja građani će moći pratiti na web stranicama Instituta (izor.hr) i to preko popularne Google maps podloge. Ukoliko ste spremni na kupanje i već znate i gdje ćete to odraditi, onda svoju plažu pokušajte pronaći klikom na ovih sedam znakova: XOXOXOX.