Rundu Metaliona bez obzira na sve

Ivor Car

30. siječnja 2003.

Rundu Metaliona bez obzira na sve

Oni koji prate televizijske prijenose Hrvatskog sabora zasigurno su barem jednom bili osupnuti nezainteresiranošću nekog od sabornika, koji za vrijeme rada Sabora bezbrižno i bezobrazno razgovora, čita novine ili jednostavno kunja, no kako bi vas tek osupnulo da ste Norvežanin i vidite svog zastupnika kako za vrijeme rasprave o ratu i miru, na računalu igra video igrice.
Norveški član parlamenta, Trond Helleland, bio je prisiljen ispričati se jer je nemarno obavljao svoju dužnost. Nije on neki noćni čuvar, niti bankovni službenik, već kao što smo rekli član parlamenta, koji je za vrijeme sjednice na kojoj se raspravljalo o norveškom udjelu u američkoj vojnoj akciji protiv Iraka, izgubio osjećaj za etično i bacio se na igranje video igrice. U tom poslu uhvatila ga je kamera nacionalne televizije koja je sliku zumirala i potom je ustupila svim zainteresiranim svjetskim televizijskim kućama.
U svojoj isprici Trond je rekao kako žali zbog svog neodgovornog postupka. Želio je samo provjeriti svoj podsjetnik na ručnom računalu, kad je tamo umjesto rasporeda svojih današnji obveza vidio kako ima novu još nezaigranu ratnu video igru. Tom iskušenju nije mogao odoljeti i bacio se na igranje, prisebno isključivši ton kako ne bi ometao svoje kolega u radu. U javnoj isprici rekao je i slijedeće: "Shvatio sam kako je to bilo veoma glupo s moje strane. Neću to više raditi." No, dodao je kako je usprkos igranju igrice pozorno pratio raspravu koja se vodila u parlamentu i kako ništa od nje nije propustio.
Inače Trond Helleland, je član vladajućih konzervativaca, a ni ne treba reći kako je ovo danas bila top tema u većini norveških medija. Zamjerio se i svojim kolegama, pogotovo onima iz oporbenih stranaka, tako se u najčitanijim norveškim novinama, Verdens Gangu mogla pročitati i izjava u kojoj jedna član laburističke stranke kaže kako je Trondov primjer koji igra ratne igrice dok se sastanči i raspravlja o pravom, realnom ratu, baca loše svijetlo i na nas ostale parlamentarce. Ukoliko koga zanima, igrica se zove Metalion i smještena je u svemir gdje igrač laserskim topovima puca po neprijatelju. Možda je ovo još jedan dokaz da zastupnici ne zaslužuju svoje plaće, jer jednostavno ih nije briga za one koji su glasali za njih! Nema veze odoh ja bacit' jednu Pacmana!