S RIJEČI NA DJELA: Saši Lekoviću prepilili šarafe na kotačima automobila

M.S.

28. listopada 2016.

S RIJEČI NA DJELA: Saši Lekoviću prepilili šarafe na kotačima automobila

Saši Lekoviću, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, netko je prepilio šarafe na kotačima. Na autoputu prema Novom Sadu Leković je primijetio da se automobil previše trese, a kad je počeo krivudati stao je u zaustavnu traku. Prednji desni kotač bio je iskrivljen, pa kako je automobil star tako nije odmah posumnjao na diverziju

„Odšlepali su me do prvog ozbiljnog auto mehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to uzrokovalo pucanje“, napisao je Saša Leković na svojem Facebook profilu napominjući kako to nije i prvi put da se netko „igra šarafima na kotačima“ njegovog auta.

„Jednom su ih samo odšarafili napola, ali je auto bio relativno nov pa sam brzo shvatio da nešto nije u redu. Ovaj stari ionako stalno 'drnda' pa ne primijetim odmah promjenu“, napisao je na Facebooku Leković i odbio komentirati u medijima radi li se o pokušaju ubojstva.

Lekoviću, dodajmo, već dulje od godinu dana stižu prijeteća pisma. Primaju ih i drugi novinari, najnoviji zabilježeni slučaj su pisane prijetnje Goranu Borkoviću, novinaru portala Forum.tm i ravnateljici Hine Branki Valentić. Govor mržnje postao je svakodnevica, vrhunac je doživio za vrijeme kratkog mandata bivše Vlade u kojoj je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, reagirajući na napad na novinara Antu Tomića, zaključio kako su batine logična posljedica Tomićevih tekstova u novinama pa bi trebao paziti što piše.

Tako je samo Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo „zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao“, kako stoji u apelu HND-a na saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije da o tome raspravlja već na prvoj sjednici. 

Govor mržnje postao je, međutim svakodnevica jer je od bivše vlasti institucionaliziran kao službeni jezik. Dovoljno je sjetiti se Ivana Tepeša, tada potpredsjednika Sabora RH, u koloni koja je ravnateljici Agencije za elektroničke medije pod prozorima ureda vikala da je "četnikuša" i skandirala ustaški pozdrav. Ili reakcije predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na napade na Milorada Pupovca. Toliko prisutan da je počeo biti ignoriran, govor mržnje sada je eskalirao do mjere u kojoj se s riječi, očigledno, prelazi na djela.

Tako su Branki Valentić poručili da će ju kad-tad stići pravedna kazna, a Goranu Borkoviću da znaju „antropološke karakteristike“. Ovakve prijetnje policiji se mogu prijaviti, ali kao uznemiravanje, a ne kazneno djelo. Da se netko "igra" sa šarafima na kotačima njegovog automobila Saša Leković je prijavio policiji, ovoga puta kao kazneno djelo. Jer da je vozio samo malo brže, na autoputu do Novog Sada prijetnje na koje je već oguglao mogle su se i ostvariti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".