Seks prije utrke dobar?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Seks prije utrke dobar?

Trener njemačke sprinterske reprezentacije izjavio je za jedan njemački magazin kako seks uoči sportskog natjecanja donosi veće domete u ostvarenju rezultata. No, to pali samo kod žena, dok mišići kod muškaraca nakon seksualnih aktivnosti postaju slabi i mlohavi, te su automatski i rezultati koje oni u tom slučaju postižu, slabiji.
Ovih dana je u tijeku europsko prvenstvo u atletici, koje se održava u njemačkom gradu Muenchenu.  Gledatelji trećeg programa HRT-a mogu uživati u dostignućima najvećih atletskih zvijezda Europe, kao i publika na svakodnevno do kraja ispunjenom Olympia stadionu.
Zanimljivo je kako je baš u tijeku ovoga prvenstva neobičan intervju njemačkom magazinu "Fit for Fun", dao trener njemačke sprinterske reprezentacije, Uwe Hakus. U tom intervjuu Uwe je pokušao otkloniti vječnu dvojbu da li je dobro konzumirati seksualne aktivnosti, prije sportskih natjecanja. Po njemu je to svakako dobro za žene, dok muškarcima seks prije natjecanja ne preporučuje.
Naime, pozivajući se na neka znanstvena istraživanja Uwe je rekao kako žene koje upražnjavaju seks uoči natjecanja, postižu bolje rezultate nego u slučaju da to ne čine. Glavni razlog tome je što se nakon seksa kod žena podiže razina endogenog spolnog hormona, testosterona, što žene čini puno bržima.
No, kod muškaraca nije takav slučaj, kaže Uwe,  jer kod njih nakon seksa razina istog hormona pada, a dokazano je kako njihovi mišići tada postaju slabiji i mlohaviji. Na kraju intervjua trener je ipak upozorio atletičare da snošaj prije utrke može negativno djelovati na njihovu koncentraciju. Kao trener, rekao je kako će svakome dopustiti da sam odluči da li mu seks pomaže u sportskim rezultatima ili ne.
Što drugo nam preostaje nego da poželimo sreću njemačkim atletičarkama u daljem nastupu na europskom prvenstvu. Za sada je Njemačka četvrta reprezentacija po broju osvojenih medalja u Muenchenu, ima ih devet, a recimo i to kako je Hrvatska koja se hvali vrhunskim sportašima i u ekipnim i u individualnim sportovima, blizu osvajanju nijedne medalje.