Silverstone - iznimno zanimljiva utrka

Grrrr...

24. srpnja 2003.

Silverstone - iznimno zanimljiva utrka

Radi tehničkih problema uzbudljivu i sadržajnu utrku na Silverstoneu u mogućnosti smo vam prikazati tek sada. Dva Safety cara, jedna budala koja trči na stazi među formulama (imamo i fotku), puno pretjecanja i puno zabave za gledatelje. Pobjednik Barrichello je odvozio odličnu utrku i najavio povratak Ferrarija nakon niza pobjeda Williamsa. Na utrci je bio i Arnold Schwarzenegger kao poseban gost Jaguara, a gledatelji HRT-a su mogli čuti svakakvih gluposti.
Super zanimljiva utrka održala se u nedjelju na stazi Silverstone. Sama staza je izgrađena na aerodromu podignutom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Također valja spomenuti da je ova staza izabrana za domaćina prvoj utrci svjetskog prvenstva u Formuli 1. Danas je ona u opasnosti da se izbaci iz kalendara jer je njena infrastruktura loša. Posebno se ističe loš cestovni prilaz stazi pa se oni imućniji koriste helikopterima da bi došli na Silverstone.
Subotnje kvalifikacije su nagovijestile zanimljivu utrku. Barrichello je osvojio pole position dok se njegov timski kolega Michael Schumacher plasirao peti zbog greške na izlazu iz jednog zavoja. Drugi je bio Trulli, a iza njega Raikkonen. Ralf i Montoya su razočarali u usporedbi sa prijašnjim rezultatima. Ralf je bio četvrti, a Montoya tek sedmi.
Neke su prognoze spominjale i kišu u nedjelju, ali na sam dan su se svi složili da od kiše neće biti ništa. I to je omogućilo Arnoldu Schwarzeneggeru da se prošeta među majstorima ovog sporta kao poseban gost Jaguara koji je na svojim bolidima postavio reklamu za
njegov novi nastavak kultnog filma Terminator.
Na startu je najveći gubitnik bio Rubinho, prešli su ga i Trulli i Raikkonen. Nakon dobrog starta Trulli je i poveo utrku i taman se počeo odvajati od Kimija kad se na stazi pojavio Safety car koji je reagirao zbog Coultharda, naime izgubio je dio sa bolida kojeg je trebalo ukloniti. Da budem iskren to se moglo riješiti i bez sigurnosnog automobila, te ovo samo pokazuje koliko su napeti u Silverstoneu zbog učestalih kritika na stazu. SC (Safety car) se ubrzo uklonio i utrka se nastavila do 11. kruga kad je na stazu uletio gledatelj noseći kilt i protestne natpise. Navodno se radi o vjerskim protestima. Vozači su bili iznenađeni čovjekom na stazi, ali srećom sve je prošlo bez ozljeda. Incident je uvjetovao drugi izlazak SC pri kojem su vozači mahom pohrlili u boksove na izmjenu guma i nadolijevanje goriva. Stvorila se velika gužva u kojoj su neki profitirali kao na primjer Da Matta koji je poveo utrku i vodio je 18 krugova sve do njegovog ulaska u boks. Vjerno ga je pratio Kimi koji je nakon tog preuzeo vodstvo. Drugi su pak pali u poretku kao Barrichello, Montoya, jedan i drugi Schumacher… Rubinho i Montoya su se probijali prema naprijed i ova utrka je pokazala da su pretjecanja moguća u F1. U nedjelju smo ih vidjeli puno. Probijao se također i Michael koji je nakon tog prvog ulaska puno izgubio. Nakon drugog boksa Rubinho je izašao dvije sekunde iza Kimija i počeo ga sustizati dok ga napokon nije pretekao u izvrsnoj borbi pri kojoj je Kimi malo izletio omogućivši Barrichellu da prođe naprijed. Inače on voli ovu stazu i od svih vozača je najbolje poznaje. U vodstvu je ostao do kraja utrke. Još jedno kratko izlijetanje Raikkonena je otvorilo priliku za Montoyu koji ju je iskoristio i pretekao ga. Tako da je Raikkonen ipak završio na podiju, ali na onoj najnižoj stepenici. Nakon mukotrpnog probijanja Michael se domogao četvrtog mjesta. Iza njega je ciljem prošao Coulthard koji je s obzirom na 12. startno mjesto dobro prošao. Šesti je bio Trulli koji je izjavio da ne zna da li biti sretan ili razočaran sa nedjeljnom utrkom. Čovjek na stazi mu je uništio moguću borbu za pobjedu, kaže on. Odlični Da Matta je uspio uzeti dva boda za Toyotu koja je sve bolja i bolja. I moram spomenuti Buttona koji je krenuo sa zadnje pozicije i uspio prigrabiti sebi bod. A spomenuti treba i Ralfa koji je zbog dodatnog, neplaniranog ulaska u boks uspio proći ciljem tek deveti.
Utrka u Silverstoneu je bila nešto što odavno nismo gledali. Jednostavno ste mogli uživati u potezima koje je radio Rubinho. Pretjecanja na sve strane, izmjene vozača na vodećoj poziciji i još da je pala kiša bili bismo sigurno svjedokom jedne od najzanimljivijih utrka uopće. Većina vozača je izjavila da su se dobro zabavljali. A Barrichello je pak bio koncentriran da nije ni vidio čovjeka koji je bio na stazi. Barrichello je bio izvrstan i kako mu je poručio Eddie Jordan: 'Svaka čast!' Za vrijeme sviranja opet je zaplakao kao kad je ostvario svoju prvu pobjedu. 'Kad sam na podiju na prvom mjestu još uvijek se sjetim svog oca koji je prodao auto da bi omogućio meni da se utrkujem, emocije jednostavno naviru.', bio je njegov odgovor na pitanje o tom. Inače se u njegovim izjavama može primijetiti da mu ljudi puno nabijaju na nos da je u sjeni Schumachera zbog politike u Ferrariju. U svakom slučaju gledatelji su uživali u utrci. A ako imate tu sreću da pratite utrku preko HTV-a, e onda ste se mogli i pošteno nasmijati količinom gluposti koje može izgovoriti Slavko Cvitković.
Nakon napornih testiranja proteklih dva tjedna Ferrari i Bridgestone su uspjeli biti bolji od Williamsa. Montoya kaže da su ferarijevci bili snažni, ali ipak ne tako presnažni. Cirkus se premješta u Njemačku na Hockenheim, dom Michaela i Ralfa pa valja očekivati da će tamo pokušati napraviti zapaženije rezultate. Ostaje nam da čekamo i vidimo, jer prvenstvo se zahuktava, Raikkonen zaostaje sedam bodova iza Schumachera. Iznenađenje je kako Raikkonen uspijeva pratiti Ferrarijev tempo sa već starim bolidom. Ovaj novi se najavljuje za Monzu iako ni to nije sigurno jer već je drugi put pao na crash testu. Za dva tjedna družina će biti u Njemačkoj i pokušati režirati još jednu uzbudljivu utrku.
 
 
1. M. Schumacher 69
2. Raikkonen    62
3. Montoya  55
4. R. Schumacher 53
5. Barrichello  49
6. Alonso  39
7. Coulthard  33
8. Trulli  16
9. Webber  12
10. Button  11