SIMBOL NOVINARSKOG BEŠČAŠĆA: Pamtit ćemo ga po ratnohuškačkom izvještavanju zbog kojeg su mnogi platili glavom

Ivan Kegelj

15. kolovoza 2013.

SIMBOL NOVINARSKOG BEŠČAŠĆA: Pamtit ćemo ga po ratnohuškačkom izvještavanju zbog kojeg su mnogi platili glavom

Preminuo je Smiljko Šagolj, dugogodišnji novinar HRT-a, najpoznatiji kao ratni izvjestitelj iz hrvatsko-bošnjačkog rata. Vijest o njegovoj smrti mediji, po principu o mrtvima sve najbolje bez obzira na zasluge, prenose bez kritičkih nota, ni ne spominjući ono po čemu ćemo ga najviše pamtiti – ratnohuškačkom izvještavanju zbog kojeg su mnogi platili glavom. Radi se o čovjeku čije će ime ostati upamćeno kao jedan od simbola novinarskog beščašća. Ovom prilikom podsjećamo na tekst koji je Lupiga objavila lani kada su studenti Filozofskog fakulteta u Mostaru upravo Šagolja, o tempora o mores, prokazali kao najomiljenijeg profesora.

U pitanju je dugogodišnji novinar Hrvatske televizije, ratni izvjestitelj iz hrvatsko-bošnjačkog rata u BiH te ugledni & omiljeni profesor, nositelj titule dr.sc. Za početak, podsjetimo na posljednju rečenicu njegovog izvještaja iz 1993. godine o pokolju u Doljanima. Ovjekovječena je Feralovoj rubrici Greatest shits i dajemo je na ovom faksimilu.

Feral
(SCREENSHOT: Feral)

Nadalje, nudimo vam snimku Šagoljeve ankete o rušenju Starog mosta u Mostaru. U pitanju je tipičan primjer Šagoljevog izvještavanja iz tih dana.

 

 

Dakako, nije Smiljko radio za kurčevo zdravlje. Svoje medijsko bojovništvo višestruko je naplatio. Vijest iz 1993. godine kaže da je iz vojnostambenog fonda, kojim je upravljalo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, uglednom & omiljenom profesoru Šagolju dodijeljen stan u splitskoj Ulici Domovinskog rata 15. Na pitanje novinara kako je Šagolj iz vojnostambenog fonda dobio stan od MORH-a su svojedobno odgovorili: "Smiljko Šagolj stan je dobio kao obveznik Hrvatske vojske“. Informaciju o tome donio je, tko bi drugi, 7. rujna 1993. godine splitski Feral Tribune.

TAJNI ZANATI PROPAGANDNE MAŠINERIJE: Evo tko je pisao vijesti

Prisjetimo se Dijane Čuljak

NEMAMO VREMENA ZA GUBLJENJE: Novinarstvo koje od ljudi pravi idiote

NAJBOLJE OD SPORTSKIH KOMENTATORA Nogomet kao terapija

Da bi se u ona slavna i državotvorna vremena profitiralo na način na koji je profitirao omiljeni profesor Šagolj valjalo je mnogima iz vladajuće stranke "viriti iz guzice". Smiljko je virio, o čemu više govori ova njegova izjava, također uvrštena u rubriku koja je najbolje uokvirivala Šagoljeve intelektualne i ine domete. U pitanju je ponovo slavni Greatest shits.

Feral
(SCREENSHOT: Feral)

O ovakvim i sličnim izjavama Smiljka Šagolja, kao i o njegovim ratnohuškačkim reportažama koje možete naći na Youtubeu, moglo bi se pisati u nedogled. Kako na Lupigi nismo mazohisti, donosimo još samo informaciju koju je potkraj 2002. godine donio upokojeni Nacional. Informacija kaže: "Nakon tri godine, otkako je sudskim rješenjem vraćen na HRT s kojeg je otpušten 1999., Smiljko Šagolj nije napravio ni jedan prilog, nije uredio ni jednu informativnu emisiju, niti je komentirao ijedan događaj. Ipak, svakog prvog u mjesecu na njegov bankovni račun uredno stiže njegova mjesečna neto plaća od sedam tisuća kuna." Za svoj nerad, objavio je Nacional, Šagolj je dobio sitnicu od 320 tisuća kuna. Na upit novinara Nacionala za komentar omiljeni profesor je odgovorio: "Ma pišite vi što hoćete, ja vam ništa neću reći."

 

 

Prošle je godine Smiljko Šagolj, prema anketi provedenoj među studentima, pokupio titulu omiljenog profesora Filozofskog fakulteta u Mostaru. Da nam življenje na ovim mutnim balkanskim prostorima učini bizarnijim, Smiljko je čak napisao i udžbenik "TV abeceda uvod u novinarstvo", iz kojeg uče buduće generacije mostarskih novinara. U udžbeniku se autor, između ostalog, bavi "pojavama manipulacije riječju i slikom, ilustrirajući to primjerima medijskih konstrukcija iz ratnog perioda." Bog i vrijeme svjedoci su nam da o ovoj temi Smiljko Šagolj može govoriti iz prve ruke.

Smiljko Šagolj
(FOTO: ostali.org)

Lupiga.Com