Slobodni da jedu!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Slobodni da jedu!

U unutrašnjosti Kambodže, u jugoistočnoj Aziji uhićena su dvojica konzumenata ljudskog mesa. U trenutku kada je policija došla pokupiti sumnjivce, oni su upravo uživali u prstima ruku i nogu jednoga tijela, zalijevajući s vinom. Ipak sudstvo u ovom slučaju nije moglo ništa.
U Kambodži, zemlji jugoistočne Azije s 13 milijuna stanovnika, poznatoj po Crvenim Kmerima, dva tipa optužena su zbog konzumiranja ljudskog mesa. Obojica su zaposleni u krematoriju, a zatečeni su prošli tjedan kako jedu prste s nogu i ruku jednog kremiranog tijela. Sve to uz bocu vina! Sud i tužitelj su ostali nemoćni u ovom slučaju te su ljudoždere morali osloboditi, budući da u tamošnjem pravu ne postoji zakon koji bi spriječavao kanibalizam.
Policiju provincije u unutrašnjosti Kambodže, dvjestotinjak kilometara od glavnog grada Phnom Penha, alarmiralo je lokalno stanovništvo. Primjetivši da duo iz krematorija jede ljudsko meso, nakon što rođaci kremiranih krenu kućama, stanovnici su se pribojali da bi duo mogao nauditi njihovoj djeci, kada dođe do zatišja u krematoriju, odnosno kada ne bude tijela za kremiranje.
Ljudsko meso kao hrana u Kambodži se uobičajilo u razdoblju vladavine Crvenih Kmera od 1975. do 1979. godine, tijekom kojega je 1, 7 milijuna ljudi umrlo od posljedica mučenja, pogubljenja, gladi i bolesti.