Slovensko čuvanje jetre, dugoročno

Ivor Car

30. siječnja 2003.

Slovensko čuvanje jetre, dugoročno

Poslije škole idemo na pivo - Dobro jutro susjed, meni kao i obično, jednu kavu s mlijekom i malu ljutu - Idemo na dežurnu benzinsku uzeti karton piva! Rečenice su to koje naši zapadni susjedi Slovenci mogu izgovarati još samo nekih mjesec dana, a nakon toga zaboravi sve što je bilo, ako je to moguće, jer ovo će mnogima promijeniti život!
Započnimo ovu novicu s podatkom kako svaki Slovenac popije u godini dana 12 litara čistog alkohola, a oko 200 000 osoba, što bi iznosilo 10% stanovništva, prekomjerno pije. Je li to dovoljno alarmantan podatak za zakon koji je donio slovenski parlament, zakon koji ograničava uporabu, odnosno bolje rečeno, prodaju alkohola. Zakon se pozabavio slučajevima u kojima trgovine smiju, odnosno ne smiju prodavati alkohol. Kao prvo dotični zakon zabranjuje prodaju alkohola osobama mlađim od 18 godina. Ovo je sada pravo mjesto da autor ovih nekoliko redaka ubaci svoju opasku. Naime, poznato je kako u Hrvatskoj postoji takav zakon, koji zabranjuje prodaju cigareta i alkoholnih pića maloljetnim osobama, ali isto tako je poznato da se nitko ne pridržava tog zakona, jer svatko od nas je zasigurno vidio maloljetnika kako kupuje i cugu i pljuge. Upravo zbog ovakvih primjera, slovenska javnost smatra da provedba ovog zakona jednostavno nije moguća. Osim zakonskog ograničenja dobi onoga koji smije kupovati alkohol, što bi šira javnost još i prihvatila, slovenski parlamentarci u isti zakon su ugurali i nešto što velika većina naših zapadnih susjeda ne može i ne želi prihvatiti. Naime, prema istom zakonu alkohol nećete moći kupiti niti u jednoj trgovini, niti na benzinskoj pumpi od 9 sati navečer pa sve do dugih 7 sati ujutro. Kako ugostiteljski objekti ne bi ostali nedirnuti donesena je odredba koja se tiče i njih, a kaže kako se alkohol ne smije posluživati gostima od otvaranja pa do 10 sati ujutro. Dakle, nema više daj mi kavu i jednu malu ljutu. Zlobnici su odmah smislili situaciju koja nema rješenja: što ako svakodnevni gost sam uzme alkoholno piće i uredno ga plati? što da konobar zove policiju?
Protivnici ovog zakona, koji ga nazivaju "prohibicijskim" smatraju kako mladi Slovenci, kao i drugi mladi vole popiti, pa će tako zasigurno pronaći način da se "dokopaju" alkohola, pa i krađama i pljačkama, a ovaj zakon je samo zid kojim se država ogradila od odgovornosti, umjesto da poduzme neke učinkovitije i manje rigorozne mjere kako bi mlade usmjerila na pravi put. Jedan od najvećih protivnika ovog zakona u parlamentu je nama dobro poznati slovenski desničar, Zmago Jelinčič. Njegova teorija je kako zakon neće donijeti prave rezultate, jer kako on kaže, Švedska je zemlja s najstrožim protualkoholnim režimom, a ujedno i s najvećim brojem alkoholičara.
Zakon bi trebao stupiti na snagu kroz 30 dana, nakon što ga potpiše slovenski predsjednik i nakon što bude objavljen u službenom listu. Slično rješenje prije neku godinu donijeli su Nijemci kod kojih se na benzinskim pumpama alkohol ne može kupovati u noćnim satima. Ipak i tu postoji pravilo, jer frižideri sa alkoholom zatvore se samo na benzinskim na otvorenim cestama i autoputovima, dok na gradskim benzinskim još uvijek možete popiti po pivo. Pitam se samo kako li će opasti promet najpoznatijoj i najpopularnijoj benzinskoj u Ljubljani, Petrolovoj koja vikendom proda šleper piva. Čini se da sam i ja na njoj popio svoje zadnje slovensko-noćno-na-benzinskoj-pivo, a šteta je, jer bilo je tako dobro!