SLUČAJ KOJI MOŽE PROMIJENITI STVARI: Ustavni sud održao lekciju DSV-u, tijelu koje imenuju hrvatske suce

Ivor Fuka

8. lipnja 2018.

SLUČAJ KOJI MOŽE PROMIJENITI STVARI: Ustavni sud održao lekciju DSV-u, tijelu koje imenuju hrvatske suce

Sporni natječaj Državnog sudbenog vijeća (DSV) koji je prošle godine zbog niza nelogičnosti u pravosudnim krugovima podigao veliku prašinu, dobio je i svoj epilog u vidu dvije odluke Ustavnog suda, u kojima je Ustavni sud održao lekciju DSV-u, tijelu koje odlučuje o imenovanjima i razrješenjima sudaca, a koje je već niz godina poprište raznih skandala. 

Cijela saga počela je nakon što je DSV u listopadu prošle godine kninsku sutkinju Anu Jeleč Pecirep imenovao na Kazneni odjel zagrebačkog Županijskog suda, suda na koji redovno stižu najzahtjevniji sudski slučajevi u Hrvatskoj, iako se ona na natječaju uopće nije prijavila za Kazneni nego za Građanski odjel. Nakon niza primjedbi sudaca koji su se kandidirali na ta radna mjesta, DSV je odbio poništiti to imenovanje već je kandidata uputio da „pravnu pomoć“ potraže na Ustavnom sudu. 

Suci su poslušali ovaj „savjet“ te je Ustavni sud zaprimio niz tužbi, i to ne samo zbog imenovanja sutkinje Jeleč Pecirep, koje je naišlo na najžešće kritike. Inače, Jeleč Pecirep bila je građanska sutkinja Općinskog suda u Šibeniku, koja je radila u stalnoj službi toga suda u Kninu, a ranije je bila i predsjednica Općinskog suda u Kninu. 

Ustavni sud
Ustavni sud ukinuo je odluku DSV-a o imenovanju (FOTO: Lupiga.Com)

Iz njene prijave na natječaj jasno je vidljivo kako se ona javila samo za građanski odjel, a koliko je nelogična odluka DSV-a najbolje pokazuje činjenica da je sutkinja Jeleč Pecirep samo jednu godinu u svom životu provela baveći se kaznenim predmetima, i to davne 1998. godine, na početku karijere, dok je posljednjih 18 godina rješavala samo građanske sporove. Da se uistinu natjecala za građanski odjel potvrdio je i sam predsjednik DSV-a, Željko Šarić, te je na sjednici DSV-a u studenom prošle godine tražio da se odluka o njenom imenovanju poništi, no preglasan je od ostalih članova DSV-a (7 naprema 3). Iz izvora u DSV-u saznaje se i kako je želju za prijam na Kazneni odjel sutkinja Jeleč Pericep izrazila tek tijekom razgovora s kandidatima, što je, prema mišljenju predsjednika DSV-a zakašnjelo i „predaja izvan roka“. Tom prilikom DSV je predložio da netko od kandidata koji nisu izabrani podnese ustavnu tužbu protiv te odluke, pretpostavljajući da se takve tužbe rješavaju godinama i u pravilu se na koncu odbiju. No, ovaj put nije bilo tako.

Nešto više od pet mjeseci trebalo je Ustavnom sudu da donese odluku kojom se usvaja ustavna tužba sutkinje Jadranke Kos. Ovime se ukida odluka DSV-a o imenovanju sutkinje Jeleč Pecirep te se nalaže DSV-u da u roku od 30 dana od dana objave odluke u Narodnim novinama donese novu odluku o imenovanju jednog suca ili sutkinje na zagrebačkom Županijskom sudu. 

Inače, natječaj je DSV raspisao u ožujku i rujnu 2016. godine tražeći četiri suca Kaznenog odjela i pet sudaca Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu, kojem je kronično nedostajalo sudačkog kadra. U natječaju je bilo jasno naznačeno da se suci primaju posebno na Kazneni i posebno na Građanski odjel, zbog čega su i kandidati u prijavi trebali navesti na koji se odjel prijavljuju. Na natječaj se javilo 103 kandidata, od kojih neki već godinama pokušavaju ishoditi premještaj s matičnih sudova na jedan od najvećih sudova u državi. Među njih spada i spomenuta sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, Jadranka Kos, koja se žalila na nezakonito imenovanje i nepridržavanje bodovne liste.

No, da ovo ne bude jedini gaf DSV-a o kojem je odlučivao Ustavni sud pobrinula se Katarina Petrović, sutkinja Općinskog suda u Virovitici. Ova sutkinja je na natječaju za Građanski odjel Županijskog suda u Zagrebu ostvarila najveći broj bodova i bila prva na rang listi, ali nije izabrana, već su umjesto nje imenovani kandidati koji su imali znatno manje bodova od nje. Mnogi su se tada pitali kakvu uopće svrhu ima bodovna lista, s obzirom da su „prošle“ sutkinje koje su bile na 71. i 73. mjestu te bodovne liste, a ne one koje su imale najveći broj bodova.

Ustavni sud
Odluka po ustavnoj tužbi sutkinje Jadranke Kos (FOTO: Lupiga.Com)

Stoga je i sutkinja Petrović podnijela ustavnu tužbu koju je Ustavni sud usvojio na isti dan kao i tužbu njene kolegice Kos. Ustavni sud ukinuo je imenovanje tri sutkinje - Renate Đaković Vranković, Ines Kovačević i Tihane Marije Miladin te je naložio da se ponovno odluči o imenovanju sudaca. Virovitička sutkinja posebno je ogorčena na odluku DSV-a jer je posljednjih godina nekoliko puta oštećena prilikom imenovanja sudaca na Visoki trgovački sud i Županijski sud u Bjelovaru, kada su umjesto nje imenovani kandidati s manjim brojem bodova.

U odluci Ustavnog suda koju posjeduje Lupiga jasno stoji kako se DSV-u ne osporava pravo da preskoči najbolje rangirane kandidate na listi, s obzirom da Ustav RH DSV-u jamči samostalnost pri imenovanju sudaca, ali se napominje da se DSV pri donošenju odluka mora držati propisanih zakona. Navodi se kako u Zakonu o DSV-u stoji da se prilikom odlučivanja treba rukovoditi ostvarenim bodovima kandidata za suce i sutkinje, a u ovom slučaju radi se o bodovnim razlikama koje nipošto nisu neznatne, a u obrazloženju imenovanja nigdje se ne vidi na osnovu čega su to preskočene kandidatkinje s većim brojem bodova od imenovanih, odnosno koje su to karakteristike imenovanih sutkinja koje ih čine boljim kandidatkinjama od prvorangirane.

Sve „sporne“ sutkinje su od 1. siječnja ove godine obnašale svoje novoizabrane dužnosti, a to će i nastaviti do nove odluke DSV-a. S druge strane kandidati koji su se žalili, a navedeni u ovom tekstu nisu jedini, ovime su si vjerojatno bitno umanjili šanse za napredovanje u neko skorije vrijeme, barem dok traje mandat trenutnog sastava DSV-a, a to je do ožujka sljedeće godine. Zanimljivo je i kako je jedna od kandidatkinja razmatrajući predmet utvrdila da je DSV svoju odluku od listopada otpremio tek polovicom prosinca, iako je ona bila napisana već početkom studenom. Na taj se način, pretpostavlja se, željelo izbjeći da ih nezadovoljni kandidati tuže prije davanja prisege 22. prosinca i stupanja na dužnost. 

Nakon što se sporni natječaj našao na meti kritika zbog nepridržavanja bodovnih listi, DSV se u dva kasnija natječaja, za županijske sudove u Vukovaru i Varaždinu, počeo držati bodovne liste, na koju dodaju i svojih maksimalnih 20 bodova. Preostaje nam vidjeti i hoće li recentne odluke Ustavnog suda napokon uvesti reda u ovo tijelo pa možda u budućnosti nećemo biti prisiljeni svjedočiti skandalima koji izbijaju u DSV-u.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"