Smilja i dva mandata

Ivan Kegelj

18. rujna 2010.

Smilja i dva mandata

Miljenici vladajuće stranke Smilji Škugor Hrnčević poklonjen je još jedan mandat na čelu Hine. Riječ je valjda o nagradi za činjenicu da se Smilja upisala u povijest kao prva medijska trudbenica koja je pravomoćno osuđena za mobbing (strana riječ za sustavno maltretiranje). U svom minulom mandatu Smilja je izgubila niz velikih poslovnih partnera Hine, ali ugledu ove kuće nije naštetila. Naime, Hina nikad nije niti stekla osobit ugled u medijskom svijetu, a sudeći prema Smilji i njezinom radu - teško da će ga steći i u iduće četiri godine

   Da Hrvatska novinska izvještajna agencija (HINA) nešto znači u svijetu hrvatskog novinarstva možda bi se o izboru ravnateljice povela kakva šira rasprava, možda bi netko postavio pitanje njezine kompetentnosti i (ne)uspješnosti. Međutim, Smilja Škugor Hrnčević u hrvatskom novinarstvu uživa taman onakav ugled kakav krasi i njezinu Agenciju – dakle nikakav – pa će i izbor nove stare ravnateljice proći kao da se ništa nije dogodilo. Još jedan običan dan u Hrvatskoj. Neutralni promatrač koji je jučer s Marsa pao u petoročlano Upravno vijeće Hine zaduženo za izbor ravnatelja/ice zapitao bi se kako ta žena uopće ima obraza kandidirati se za još jedan mandat, kad su Hini pod njezinim vodstvom pretplatu otkazali gotovo svi dnevni listovi. U hrvatske prilike neupućen vanzemaljac vjerovao bi da je došlo do neke zabune, pa bi pred ostala četiri člana gorljivo stao izlagati da će izbor čelnog čovjeka Hine biti okončan kao jedan veliki skandal ukoliko Upravno vijeće pokloni još jedan mandat kandidatkinji koja kao poputbinu nosi pravomoćnu presudu za mobbing nad svojim zaposlenikom.

   Na svu sreću, u tom dičnom tijelu, kojeg je – sudeći prema trenutnom stanju stvari – dopala uloga grobara Hrvatske izvještajne novinske agencije, nema vanzemaljaca, pa nitko okom nije trepnuo na Smiljinu kandidaturu. Naprotiv, jednoglasno su je izabrali da još četiri godine vodi državnu medijsku kuću. 

Mišljenja smo da samo promjena radi promjene ne bi bila dobra te smo stoga gospođi Škugor dali priliku da u idućem četverogodišnjem mandatu izvrši ono što je započela, pojasnila je izvjesna Gordana Carević, predsjednica petoročlanog vijeća zaduženog za Smiljin izbor. U tom trenutku većini novinara Hine koji nastoje pošteno raditi svoj posao pao je mrak na oči. Bilo im je jasno da će koliko sutra imati pravo na pozdrav: »Dobro došli u našu propast.« Naime, novinari mogu računati da su im ovim pojašnjenjem Upravnog vijeća o izboru nove stare ravnateljice egzistencije opasno ugrožene. Ukoliko je Smilja Škugor dobila mandat da »izvrši ono što je započela« kolegama se ne piše dobro. Ova gospođa – koju u novinarskim krugovima bije glas pravovjerne Hrvatice sklone izljevima nacionalne netrpeljivosti – s Hinom je započela ono što je mogao započeti bilo tko doveden s ulice. Započela je s upropaštavanjem kuće, a veliki su izgledi da nakon još jednog njezinog mandata tamo neće ostati kamen na kamenu. Hini pod Smiljinim vodstvom, rekosmo, pretplatu su otkazali gotovo svi veći dnevni listovi, pa bi se uskoro moglo dogoditi da Agenciju zadesi sudbina Vjesnika koji u potpunosti ovisi o državnom, točnije našem novcu.

   Pogledajmo samo Škugoričin program rada, koji bi mogao biti garancija propasti. Nova stara ravnateljica najavila je kadrovske, tehnološke i organizacijske promjene, zatim promjenu sustava plaća i nagrađivanja, pokušaj povratka nekih korisnika koji su sada izgubljeni te uvođenje brojnih noviteta. U startu valja primijetiti da je valjda samo u ovoj zemlji moguće da kandidat dobije još jedan mandat na temelju obećanja da će vratiti neke od prihoda koje je u prethodnom mandatu izgubio. Što se uvođenja brojnih noviteta tiče, već vidimo kako Smilja Škugor Hrnčević nabire čelo i smišlja projekte koji će Kući donijeti milijardu dolara. Šalu na stranu, sudeći prema njezinim dosadašnjim uspjesima u radu, kad bi čovjek Smilji Škugor ujutro dao četiri nacrtane ovce na čuvanje, ona bi do večeri tri ovce izgubila. Za novitete koje obećava Smilja je već odavno dobila novac, pa ga je, prema tvrdnji njezinog bivšeg savjetnika Branka Hebranga, potrošila nenamjenski. 

   Hini je donirano desetak milijuna kuna za digitalizaciju Vjesnikove dokumentacije i pokretanje novih usluga iz medijske baze koje će, kako je Uprava Hine obećala, od 2007. do 2012. godine ostvariti 40 milijuna kuna dodatnih prihoda. Novinska dokumentacija nije digitalizirana, novac je nenamjenski potrošen, a pošto ta fantazija nije ostvarena deficit prihoda uništava agenciju, upozorio je javno Hebrang, nakon što ga je ravnateljica odstranila s pozicije savjetnika. Kako to već biva na brdovitom Balkanu, umjesto noge u tur neuspješna ravnateljica dobila je priliku za još četiri neuspješne godine na čelu medijske kuće financirane javnim novcem. Isti recept primjenjivan je u nizu javnih poduzeća. Javnom imovinom godinama su upravljali glup i gluplji, ali naivni kakvi jesmo povjerovali smo da će s nastupom ekonomske krize država porazmisliti kome u ruke daje našu imovinu. Danas vidimo, HDZ je dobro razmislio i odlučio nas povesti dalje u propast. U tom kolu nesposobnih, neuspješnih i nekompetentnih Smilja Škugor je svoja na svome. Da je od njih bolja, ne bi valjala, pa ne bi bila niti izabrana.

Ladislav Tomičić

Objavljeno u Novom listu 18.09.2010.