Ljuta seljačija all over Croatia

Ivan Kegelj

10. siječnja 2004.

Ljuta seljačija all over Croatia

Evo, dobri moji Lupeži, doček najnovije godine iza nas je dobrih deset dana. Pretpostavljam da ste se do sad rastrijeznili, pa dozvolite da se obratimo. Govorimo o interpretatorima nečega što se kod nas naziva pop glazbom, o njihovim nastupima i honorarima. Pitate li se koliko je tko dobio? Otkrijte i kako je Nova godina poseljačila Hrvatsku, a sve to klikom na

Pretpostavljam da gledajući ovu moralnu spodobu s mikrofonom u ruci već pretpostavljate koji pevač je dobio najviše novaca za svoj nastup. Da, dragi moji, riječ je o dragom nam Thompsonu. Za svoj novogodišnji nastup u restoranu Globus na Velesajmu notorni Marko Perković dobio je ni više ni manje nego 30 tisuća eura. Ovdje je riječ o živom dokazu da se uglazbljeni nacionalizam i fašizam u nekad davno antifašističkoj Hrvatskoj itekako isplati.
Novokomponirani Marko, koji voli pjevati o tome kako niz Drinu plutaju leševi Srba i  pjesmom slaviti koljača Maksa Luburića, pjevao je novobogatašima, kojih je u Globusu, hvala Bogu, bilo na pretek. I kako rekosmo, za to je dobio pišljivih 30 tisuća eura. To će mu biti više nego dovoljno za nove porculanske zube. Popularni, djevičanski bijeli gebisi, naime, ne stoje više od tisuću eura. Eto, sad ima za trideset proteza - pa neka se pleše.

Odmah iza Marka, s 25 tisuća eura zarade smjestila se Severina. Osim po poprsju i napumpanim usnama, rečena je poznata i po tome što pjeva. Na njezine imbecilne pjesme rukice su se dizale u elitnom Sheratonu, gdje se okupiše novokomponirani bogatuni kojima Globus nije dovoljno hoch.
Opljačkana hrvatska sirotinja putem dalekovidnica tamo je mogla vidjeti i Ljerku Ercegović, istu onu koja je donedavno boravila iza rešetaka zbog nanesenih milijunskih šteta banci u kojoj je direktorovala u vrijeme dok su u Hrvatskoj direktorovali HDZ-ovi domoljubni pljačkaši domovine.  

Iza Seve, što se nastupa u domaji nam tiče, smjestio se Miroslav Škoro, još jedna imbecilna estradna pojava, koja prodaje istu takvu - imbecilnu glazbu tipa ljuti narodnjak. Njega su gradske vlasti Zagreba pogurale s 15 tisuća eura i  smjestile ga na Trg bana Jelačića, pred oduševljene podanike. Ovom prilikom ne mogu se ne zapitati što se dogodilo s toliko puta spominjanom bečkom školom? Gdje nestadoše sve one priče o Zagrepčanima mitteleuropejcima, koji se, dok Srbi slušaju harmoniku-pasuljaru, opuštaju uz milozvuke bečkih dječaka.  Zasvira nam, evo, jedan pasuljar drito na Jelatschich platzu?

Odmah uz slavonskog pasuljara Škoru, s istim novogodišnjim primanjem od 15 tisuća eura, stavila se grupa Magazin. Sjećate li se Magazina? Da, to je onaj vokalno instrumentalni sastav koji izvodi zahtjevnu glazbu, koju upotpunjuje još zahtjevnijim tekstovima.
Isjeci mi majko žile, jer moj dragi mene vara, orilo se splitskom Rivom. Riva - to vam je tamo gdje je pokojni Toma Bebić običavao s ribarima piti crno vino i pjevati leutima.


Mjesto časne iznimke koja   potvrđuje pravilo zauzela je Rijeka. Na Korzu su pjevali Oliver i Gibonni, za sitnicu od 25 tisuća eura po glavi interpretatora. Nije poznato kako su Riječani preživjeli.P. S. Kako ne bi bilo nepoznanica, ističem da su za seljačke proslave novih godina isključivi krivci oni koji su ih organizirali. Naravno, kad pišem "seljak" ne mislim na seljake s opancima na nogama, nego na na one s opancima u glavi, a takvi, na žalost, vode glavnu riječ u hrvatskoj politici, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Ljudi na koje bi se trebala osloniti nova, moderna Hrvatska pripadaju takozvanom šutljivom dijelu građanstva, koji, po mom skromnom mišljenju, trpi teror primitivaca svake vrste. Zbog tog i sličnih razloga nastao je portal kojem se nalazite u posjetu. Živjeli.