SP : Sad smo svi pametni

Vuk

14. ožujka 2002.

SP : Sad smo svi pametni

Prvo kolo je prošlo, sve repke su odigrale po jednu utakmicu, kladionice su stekle određenu prednost jer od prvoga dana kada je Senegal tukao Francusku pa do trenutka kada je SAD deklasirao Portugal iznenađenja ne nedostaje. Ništa spektakularno, igra se moderan nogomet, ako izuzmemo njemačkih 8 komada, španjolska 3 Slovencima i ova 3 američka gola nijedna reprezentacija nije dala više od 2 gola. Što se pak "vatrenih" tiče dugoočekivana utakmica sa Meksikom spustila nas je na zemlju i stavila broncu iz Francuske na posebno mjesto, u vitrinu koju ćemo ponovno otvoriti kako bi dodali nešto unutra, onda kada nastupi neka druga dobra generacija i kada "hrvatski jal" spadne na minimum
Mislite li da se Francuzi, Poljaci ili Portugalci osjećaju bolje od nas? Nitko od njih nije očekivao ovakav rasplet svojih uvodnih utakmica na ovom prvenstvu.
Bez dlake na jeziku već tri dana svi uspješno komentiraju nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, očajnu igru protiv Meksika, jalov početak i prognoze za utakmicu s Italijom na kojoj bi se trebalo vaditi. Sa ili bez Šukera i staraca koji ne mogu trčati, koji su iskreno podbacili i to priznali, s Olićem, Rapaićem i Stanićem u prvih 11, 4-4-2 ili 3-5-2, defenzivno ili ofenzivno, strategija je koju nakon Meksika svi znamo postaviti. Zašto je to tako i zašto smo sada svi pametniji te u čemu tražiti uzrok poraza odnosno da li ga uopće tražiti, pitanja su koja će još neko vrijeme nakon SP-a prodavati novine i priskrbiti određenu popraćenost medija. Najednom smo svi izbornici koji imaju pobjedonosna rješenja i zamjene, a oni malo oskudniji nogometnim znanjem u pomoć će pozvati Ćirohita i njegove optimističke sheme. Ćiru svakako treba uzdizati i hvaliti, jer je vrhunski stručnjak i znalac koji je najbolju ekipu koju smo ikad imali doveo u vrh svjetskog nogometa. I to je to, hvala Ćirohito. Sada se "bijeli šal" primio laptopa i novinarskog posla i više se ne kune u Šukera, a na pressici Joziću ne postavlja pitanje već sugerira taktiku kojom bi on dobio Talijane.
Joziću ipak imamo štošta zamjeriti, a zalažemo se da to bude kad se dečki vrate kući. Onda ćemo mu reći da je ziheraš, defenzivac, da je jadan i da se, kada dečki igraju skače sa klupe i dere se na njih, razmješta igrače po terenu i bori, agresivno, tvrdo i muški, a ne žali se Kataliniću na uho. Italiju je teško pobjediti, ali nije nemoguće. Vjerovati ćemo i dalje Jozićevim odlukama, jer to je njegov posao, ne naš. Neka postavi na teren koga hoće, neka igra kako želi i kada rezultat bude konačan onda ćemo usporediti tko je što napravio, pa onda na kraju krajeva možemo i Ćiru vratiti na klupu. Ako nastavimo ovako kritizirati ovaj naš probuđeni jal mogao bi nas zakopati tako duboko da se više nećemo ni kvalificirati na SP. To bi zaista bila šteta, jer na iduću veliku smotru mogli bi otputovati i biciklom.
Prije nekoliko trenutaka završena je posljednja utakmica prvog kola u kojoj je još jedan favorit deklasiran. SAD je pobijedio Portugal sa 3:2 (4'John OBrien, 29' Jorge Costa( autogol ), 36' Brian McBride / 39' Beto, 71' Jeff Agoos (autogol).
Za kraj smo ostavili rezultate svih prvih utakmica, utakmicom Njemačka-Irska kreće novo kolo.

Francuska - Senegal 0 - 1
Irska - Kamerun 1 - 1
Urugvaj - Danska 1 - 2
Njemačka - Saudijska Arabija 8 - 0
Argentina - Nigerija 1 - 0
Paragvaj - Južna Afrika 2 - 2
Engleska - Švedska 1 - 1
Španjolska - Slovenija 3 - 1
Hrvatska - Mexico 0 - 1
Brazil - Turska 2 - 1
Italja - Ecuador 2 - 0
Kina - Costa Rica 0 - 2
Japan - Belgija 2 - 2
Južna Koreja - Poljska 2 - 0
Rusija - Tunis 2 - 0
SAD- Portugal 3 - 2