STILSKE VJEŽBE: Pogledajte predstavu u kojoj je Pero Kvrgić briljirao više od 50 godina

I.F.

23. prosinca 2020.

STILSKE VJEŽBE: Pogledajte predstavu u kojoj je Pero Kvrgić briljirao više od 50 godina

Pero Kvrgić imao je 42, a Lela Margitić 28 godina. Tada su ovo dvoje sjajnih glumaca prvi put u zagrebačkom Teatru ITD izašli na daske koje život znače kako bi odigrali „Stilske vježbe“, predstavu koju će potom zajedno igrati otprilike pola stoljeća i koja će zbog svoje dugovječnosti ući u anale svjetskog kazališta te biti uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Još ranije, nešto više od godinu dana, od siječnja 1968. godine, Kvrgić je predstavu igrao s Mijom Oremović koja je „Stilske vježbe“ napustila zbog drugih obaveza. 

I pred svečanu izvedbu ove predstave kojom je u Zagrebu obilježeno 50 godina njenog izvođenja, Kvrgić će reći kako uoči izlaska pred publiku i dalje imaju tremu, baš kao nekada, prije nego li će krenuti izgovarati tekst koji pamte generacije i generacije srednjoškolaca s obzirom da su zagrebačke srednje škole "pod obavezno" svoje učenike vodile na ovu predstavu – „U toj se jedanaestici osim uobičajenog vonja osjećao i miris kanonika, miris poriluka, miris jaja, miris golubova, sjekira, miris groba, zločina, češnjaka, prdaca, zadaha, ključ čarapa i onih bez čarapa, čučavaca i pisoara, ciklama i studenata. Osim toga osjećao se i blagi zadah dugoga mladenačkog vrata, izvjesno isparavanje pričvršćene uzice, jedan opori vonj zlovolje i tromi smrad zatvorenosti koji je bio toliko karakterističan da sam ga prepoznao i dva sata poslije, kad sam prolazio pored glavne pošte.“

UZ ODLAZAK PERE KVRGIĆA: „Ništa nismo naučili iz povijesti“

Predstavu je postavio Tomislav Radić, na tekst francuskog romanopisca i pjesnika Raymonda Queneaua, a zajedno s Radićem na adaptaciji teksta u kojem se na 99 različitih načina kazuje priča o tome kako je muškarac istog čovjeka susreo prvo u tramvaju broj 11, a potom i ispred glavne pošte, radio je i Tonko Maroević, koji je preminuo u kolovozu ove godine. 

Na ovom mjestu nudimo vam priliku da pogledate cijelu predstavu. Snimka možda i nije najkvalitetnija, ali zato je Pero Kvrgić fantastičan.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube