SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OVOJ ZEMLJI: Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva

Ivo Anić

21. svibnja 2020.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OVOJ ZEMLJI: Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, koja inače skrbi o 227 bolesne djece, dakle djece koja su potpuno bespomoćna bez njege i vremena svojih roditelja, stručnih logopeda i terapeuta. Deset stručnjaka, samo napomene radi, radi u samoj udruzi, a s obzirom da imamo tehničku Vladu, pitanje je kako će i s kojim sredstvima osigurati njihov angažman u udruzi, dok sama udruga nakon 15 godina borbe s institucijama zbog financijske situacije vjerojatno prestaje sa radom.

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, koja inače skrbi o djeci sa najtežim invaliditetom, a radi se o potpuno nepokretnoj djeci o kojima ne skrbi nitko osim njihovih obitelji, o djeci koja su potpuno izolirana od društva. Toj djeci potrebna je kontinuirana skrb, stručnjaci na svakodnevnoj bazi, psiholozi, logopedi, fizioterapeuti, radni terapeuti, edukatori, njegovatelji i volonteri različitih struka. No, ono najvažnije i prije svega, potrebna im je sva pažnja i pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje očito nema potrebe da toj Udruzi i pomogne.

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, kad se već zajebavamo, ne recimo beskontaktnih toplomjera, kakvih vitamina ili dodataka prehrani, paracetamola ili zaštitnih rukavica, vizira, nego četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva. Treba li napominjati kako se samo u tom istom ministarstvu, u predvorju prilikom ulaska u njihove prostorije dnevno potroši četrdeset maski i oko dvije bočice dezinfekcijskog sredstva, da se vrijedni i važni djelatnici ministarstva te njihovi gosti kojim slučajem ne razbole.

Udruga Anđeli
Bez pomoći Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (FOTO: HINA/Miroslav Lelas)

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, koja inače skrbi o 227 bolesne djece, dakle djece koja su potpuno bespomoćna. Udruga koja je za tu djecu sama osnovala Dječji vrtić Mali dupin, specijaliziran za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju, mlađe naravno od osam godina. Udruga koja je sama, bez pomoći Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, otvorila Centar za poludnevnu i povremenu skrb za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju. Udrugu koja je opet sama, zar ste što drugo očekivali, osigurala i stan u Zagrebu za povremeni smještaj roditelja i djece, članove svoje Udruge, koji odlaze na liječenje u Zagreb.

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, koja je, inače, sama osigurala i rehabilitacijski centar za djecu i osobe s teškoćama u razvoju, savjetovalište u kojem rade i volontiraju stručnjaci, te kao Udruga vodi svakodnevnu brigu o svih tih 277 mališana koji, ponovimo, bez svojih roditelja, njegovatelja, logopeda i fizioterapeuta ne mogu funkcionirati, ali su pritom naučili funkcionirati bez Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje očito nema potrebu da toj udruzi i pomogne. Udruga koja je jedini ovlašteni pružatelj socijalnih usluga izvaninstitucionalne skrbi u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, koja inače skrbi o 227 bolesne djece, dok je istovremeno Vlada, zbog koronakrize, novčano potpomogla, recimo M San grupu bivšu tvrtku bivšeg ministra Damira Krstičevića, kao i tvrtku iNovine u sastavu moćnog konzorcija Adris grupe ili velikog novinskog izdavača Hanza mediu ili, recimo, lanac kladionica „Supersport“ koji je inkasirao gotovo tri milijuna kuna pomoći, mimo svih onih novaca koje joj ljubitelji klađenja svakodnevno ostavljaju. Potporu države i ministarstava dobila je i Iva Todorić sa svojom tvrtkom Srculence, a koja je dobila pomoć samo za jednu zaposlenu, pa je kćerka bivšeg vlasnika Hrvatske, Ivice Todorića, iz proračuna dobila tek 3.250 kuna. Ili Marko Grubnić, na primjer, samostalni umjetnik koji očito vrijedi više od spomenute djece, jer, napomenimo, i 3.250 kuna znatno je veći iznos od četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva.

Dijana Aničić
Sve što su dobili nakon 52 dana karantene stalo je u ovu polupraznu kutiju (FOTO: HINA/Miroslav Lelas)

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, dok je recimo CE – ZA – R Petra Pripuza, jedna od najprofitabilnijih firmi u branši s čak 60 milijuna kuna dobiti za 2018. godinu, od države dobila pomoć tešku milijun kuna. Milijun kuna, napomenimo, bilo bi dostatno da se Udruzi „Anđeli“ osiguraju sva sredstva potrebna za stručnjake na svakodnevnoj bazi, psihologe, logopede, fizioterapeute, radne terapeute, edukatore, njegovatelje, no ono najvažnije, i prije svega, bilo bi sasvim dovoljno da se svim roditeljima isplati onih dvije tisuće kuna koliko dobiju za mjesec skrbi o toj djeci.

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, dok je recimo javni novac, 16.500 kuna, dobio i Campus, stožerna tvrtka Miroslava Škore, 16.500 kuna, ili obiteljska tvrtka Ivića Pašalića Mundus Viridis, 276.000 kuna. Pomoglo se, sa 6.500 kuna, i tvrtki Drimia Ane Karmarko, supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koja je jučer uhićena u akciji kodnog imena „Flajš“, zajedno s još 37 osoba koje se sumnjiči za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su sebi pribavili korist od oko 20 milijuna kuna, a za još 11 milijuna kuna oštetili državni proračun. 

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva dobila je nakon 52 dana karantene Udruga roditelja za djecu najteže invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“. Toliko je, naime, Vlada u odlasku i Ministarstvo za za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku procijenilo da toj istoj Udruzi treba, i da joj je to kao i spomenutima u pasusima gore sasvim dostatno.

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva - toliko ta djeca vrijede u očima naše Vlade u odlasku i Ministarstva za demografiju - namjerno ću ponoviti - i obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva, a samo jedan sat defektologa, ako niste znali, a vjerujem da ne znate, košta 150 kuna. Logoped, po satu, stoji nešto manje - 130. I ti su ljudi potrebni našoj djeci najmanje dva puta u tjednu. Kada zbrojite samo osnove, tada ćete, ako znate računati, a vjerujem da to znate, lako doći do brojke koja je kudikamo veća i potrebnija za te malene anđele. Anđele za koje vi imate, kako ono? - četrdeset pamučnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Miroslav Lelas

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"