Tanovićeva "Cirkus Colombia" otvara Sarajevo Film Festival

Ivor Car

12. svibnja 2010.

Tanovićeva "Cirkus Colombia" otvara Sarajevo Film Festival

Kino karta za otvaranje ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala plaćat će se „suhim zlatom“. Jasno je to k'o dan, nakon što su na festivalskim web stranicama i službeno potvrdili da će SFF otvoriti novi film Danisa Tanovića, „Cirkus Columbia“, s Mikijem Manojlovićem i Mirom Furlan u glavnim ulogama. Radi se o ekranizaciji istoimenog romana bosanskohercegovačkog književnika i novinara sa zagrebačkom adresom, Ivice Đikića. Sijaset informacija slijedi na

I ove godine termin Sarajevo Film Festivala pomaknut je zbog Ramazana pa će se održati od 23. do 31. srpnja. Tako smo od prvog izdanja SFF-a koji je krenuo u rujnu, preko Lupežima iznimno zgodnog termina pred kraj kolovoza, došli na srpanj. Festival će, najavljeno je ovih dana, otvoriti svjetska premijera Tanovićevog filma, zbog čega će zasigurno nastati prava jagma za ulaznicama. Navodno je Tanović „Cirkus Columbiu“ namjeravao prijaviti za Cannes Film Festival, koji je započeo upravo danas, ali kašnjenje pri snimanju takvu je opciju na koncu isključilo. Zbog toga se poznati bosanskohercegovački režiser odlučio za SFF, na kojem je prije točno devet godina osvojio glavnu nagradu za toliko hvaljenu „Ničiju zemlju“.


Tanović prima Oscara plodne mu 2001. godine

Te godine pokupio je i nagradu američke filmske akademije, popularni Oscar i time na dugi niz godinu zadobio status heroja Bosne i Hercegovine. Nakon tog povijesnog uspjeha režirao je tri filma, Enfer, L', 11.09.01. – September 11 te Triage s Colinom Farrellom u glavnoj ulozi, potpuno se klonivši ratne i bosanskohercegovačke tematike. Upravo iz tog razloga publika s nestrpljenjem očekuje „Cirkus Columbiu“ s obzirom da se radi o romanu u čijem je podtekstu duboko utkana ratna i poratna tematika, autora Ivice Đikića. Današnjeg novinara Novog lista, mnogi najbolje poznaju po njegovom radu u nesretno ugašenom Feral Tribuneu, a manje poznata je činjenica da se radi o najmlađem ratnom izvjestitelju s ovih prostora.


Ivica Đikić

Roman je prvi puta tiskan 2003. godine, a ukoliko se ova informacija ispostavi netočnom, mogu je zahvaliti nepoznatoj osobi koja mi je tu knjižicu pokupila s police. Na jedva stotinjak stranica tog romana koji je smješten u neimenovanu hercegovačku kasabu u kojoj su mnogi prepoznali Tomislavgrad, odnosno rodno autorovo Duvno, iako se ono geografski zapravo nalazi u Bosni, Đikić se vješto obračunao s nekim malignim tkivom koje je u proteklom ratu isplivalo na površinu. Veličinu „Cirkusa“ prepoznao je i žiri renomirane književne nagrade „Meša Selimović", koji je upravo Đikićevu knjigu proglasio za najbolji roman te godine u regiji, i to u ljutoj konkurenciji „Mimesisa“ Andreja Nikolaidisa, „Dvora od oraha“ Miljenka Jergovića, „Wonderlanda“ Marinka Koščeca i „Pisca izdaleka“ Vladana Matijevića.


Miki Manojlović

Nekoliko godina kasnije na roman je trznuo i Tanović, uvidjevši da u njemu ima itekakvog materijala za ekranizaciju. Zajedno s Đikićem napisao je scenarij i nakon peripetija oko mjesta snimanja, krenulo se na posao, u koprodukciji BiH, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Slovenije i Srbije,koja je navodno „teška“ oko tri milijuna eura. Izvrsnu glumačku ekipu predvode Mira Furlan i Miki Manojlović, a osim para kojeg smo zadnji put zajedno vidjeli u „Otac na službenom putu“ zapažene role tumače Mario Knezović, Milan Štrljić, Almir Mehić i Boris Ler. Snimanje je konačno, u Čapljini, završeno krajem prošle godine, poslije čega se krenulo u montažu. U kratkom razgovoru za Lupigu, Đikić, nam je izrazio zadovoljstvo pregledanim materijalom i zaključio da je Tanović izvrsno prenio njegovu priču na filmsku traku. Za razliku od njega koji se na snimanju pojavio samo jedanput, njegova majka Ljuba Đikić, bila je dio filmske ekipe, kao osoba zadužena da autohtonost jezika tematiziranog podneblja ostane što vjernija. Inače, film će na SFF-u biti prikazan izvan konkurencije, a navodno bi u konkurenciji trebao ući na ovogodišnjoj Venecijanskoj filmskoj smotri.

FOTO: Novi list