TISAK, DVADESET I TRI KIOSKA: "One vole raditi na kiosku i maštaju o sanitarnom čvoru"

I.F.

27. listopada 2020.

TISAK, DVADESET I TRI KIOSKA: "One vole raditi na kiosku i maštaju o sanitarnom čvoru"

Kako su popularni crveni kiosci Tiska postali jedan od najvidljivijih urbanih znakova ekonomskog kraha i kako u njima funkcioniraju radnice i radnici, pokušali su dokumentirati fotograf Marko Ercegović i novinar Igor Lasić, a rezultati njihovog zanimljivog projekta moći će se od danas vidjeti na izložbi u galeriji Nova BAZA u zagrebačkoj Novoj cesti, na broju 66. 

Izložba je nazvana „Tisak, dvadeset i tri kioska“. Prvenstveno je to serija fotografija koja je nastajala u razdoblju od 2017. do 2020. godine, kroz Ercegovićev objektiv i u suradnji s Igorom Lasićem, Lupiginim suradnikom koji kao novinar dugi niz godina prati privatizacijske procese. 

U najavi izložbe ukratko se donosi i povijest Tiska, čiji se počeci vežu za javno poduzeće Narodna štampa, koje je osnovano još davne 1946. godine, a unutar kojeg se sedamdesetih izdvaja zasebna djelatnost distribucije. Poduzeće je kao perspektivno privatizirano devedesetih te pripojeno koncernu Agrokor, Ivice Todorića. Od kioska gdje se nekad moglo kupiti novine i tek poneka sitnica, kroz godine crveni Tiskovi kiosci počeli su služiti kao punktovi za obavljanje niza zadaća, a radnice u njima sve su više bile zatrpavane raznom robom i zaduženjima. Ercegović je frontalno snimao pročelja kioska dokumentirajući konstelacije izloženih proizvoda. Na nekim od fotografija tek se kroz sitni kvadratni prozor naslućuju Tiskove radnice.

“Vjerujem da je, u vizualnom smislu, priroda opresije izloženim raznobojnim proizvodima i lažnim osjećajem izbora, kao i pozicija prodavačice/prodavača u svemu tome, samoobjašnjavajuća”, kaže Ercegović uoči otvorenja izložbe.

Njegove fotografije kratkim tekstom prate izjave radnica i radnika koje je tijekom ovog projekta prikupio Igor Lasić.

“One vole raditi na kiosku, posebice komunicirati s ljudima; nije im mrska takva izdvojenost na radnome mjestu; smatraju da su često preopterećene zahtjevima posla, dok su im plaće daleko preniske; vjeruju da bi šefovi trebali više uzimati u obzir njihova stajališta; maštaju o sanitarnom čvoru u sklopu kioska – tako otprilike glasi prosječno razmišljanje prodavačica iz poduzeća Tisak plus, osoblja koje čine dakle gotovo isključivo žene, a s određenim dijelom kojeg smo porazgovarali za ovu izložbenu reportažu i reportažnu izložbu. U izradu serije fotografija Tiskovih kioska, kao i pripadnog teksta, upustili smo se iz više razloga, ali posvetu tim radnicama stavljamo u prvi plan. Osnovana je bojazan, međutim, da bismo ih nastavili uzimati zdravo za gotovo, onako diskretne i tek uvjetno vidljive iza gomila enigmatskih izdanja i žvaka i upaljača i reklama iznad svega, samo da nije bilo drugih, tzv. širih motiva koji su nam na koncu skrenuli pažnju na živa i angažirana bića u unutrašnjosti tih prevažnih malenih trgovačkih objekata...”, stoji u Lasićevom tekstu.

Inače, Marko Ercegović rođen je 1975 godine u Dubrovniku i autor je šest autorskih fotografskih knjiga. Diplomirao je na odsjeku snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i danas se bavi eksperimentalnim videom i fotografijom. Do sada je izlagao na 20 samostalnih i 30 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a radovi su mu objavljivani u brojnim stručnim časopisima i publikacijama. Živi i radi u Zagrebu, kao i Igor Lasić, koji je također rođen u Dubrovniku (1970. godine). Lasić se novinarstvom počeo baviti 1994. godine. Radio je u Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, a danas je zaposlen u tjedniku Novosti te, osim s Lupigom, surađuje i s portalima Deutsche Welle i Bilten.

Kustosice ove zanimljive izložbe su Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Vesna Vuković iz Lokalne baze za osvježavanje kulture - [BLOK], dok je za postav zadužen Ivan Kuharić.

Otvorenje izložbe najavljeno je za danas od 18 do 21 sat, a posjetitelji će u prostorije galerije ulaziti u grupama od deset osoba kako bi se mogle provoditi propisane epidemiloške mjere. Radno vrijeme galerije je radnim danom od 16 do 20 sati, a subotom od 10 do 14. Izložba „Tisak, dvadeset i tri kioska“ bit će otvorena do 16. studenog

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Marko Ercegović