Traže se dani, trgovi i ulice

Ivor Car

28. studenog 2002.

Traže se dani, trgovi i ulice

Dok srednjoškolci zbog prosvjeda gube, odnosno dobijaju i uživaju u slobodnim satima, neki su jučer imali druge zahtjeve. U Splitu je to preimenovanje Dana antifašizma u Dan tolerancije i uvođenje novog dana - Dana antikomunizma. U Zagrebu, pak, prikupljaju imena postrojbi Hrvatske vojske po kojima će jednog dana neki trgovi i ulice dobiti imena.

I tako dok nove generacije srednjoškolaca gube jedan dan izobrazbe u svom putu ka boljem intelektu i boljem svijetu, baš kao što su to radile i mnoge prijašnje generacije, neki drugi imaju neke druge zahtjeve. Sasvim razumljivo. Tako bilježimo dvije svojevrsne konferencije za novinare, jednu u Splitu, a drugu u hrvatskoj metropoli, Zagrebu.
Krenimo od jadranske metropole. Davor Karminčić, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata (ZUDVDR), novinarima i ostalim okupljenima rekao je kako će njegova Zajednica u Saboru zatražiti da se Dan antifašizma preimenuje u Dan tolerancije. Po njegovom mišljenju tim činom bi se Hrvatska trebala približiti zapadnoeuropskim zemljama koje takav dan slave već neko vrijeme. Osim ovoga preimenovanja, trebao bi se imenovati i još jedan dan - Dan antikomunizma, za koji nismo uspjeli saznati bi li trebao biti radni ili neradni, a svakako se zalažemo (ekipa Lupige) da bude neradni. Karminčić je upozorio i na nedolično ponašanje hrvatskog predsjednika Stjepana Stipe Mesića (u zadnje vrijeme u jadranskoj metropoli, a i šire, popularno zvanog - Cigan). Naime, u ZUDVDR-u drže kako bi se Mesić trebao više posvetiti poštivanju "svehrvatske borbe za oslobođenje", a ne samo prisustvovati obljetnicama vezanim uz partizane i NOB. Dopredsjednik iste Zajednice, Nikola Bekavac, zapitao se i zaključio - Protiv koga smo se mi borili, ako nismo antifašisti? Ono što su nama Srbi učinili najteži je fašizam, a mi smo se borili protiv fašizma i komunizma!

Odlazimo iz jadranske u svehrvatsku metropolu, Zagreb. Istog dana, odnosno jučer, sastao se zagrebački Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, te objavio kako je prihvaćena inicijativa Saveza udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata ZNG-91, koja predviđa da neki gradski trgovi i ulice dobiju imena po pojedinim postrojbama Hrvatske vojske, koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Iz Odbora su predložili gore navedenom Savezu da prikupi i potom predloži što veći broj mogućih imena trgova i ulica, a potom će se pričekati kada Vijeća gradskih četvrti budu imala ulicu ili trg, pogodnu za imenovanje.
Do sada na području Grada Zagreba postoji 12 javnih površina koje su nazvane kako bi se sačuvao spomen na Domovinski rat, a to su:


Ulica Stjepana Lacka
Ulica hrvatskih branitelja
Ulica 1. Gardijske brigade "Tigrovi"
Ulica Dane Duića
Ulica Blage Zadre
Ulica Laurenta Metrala-Pierrea  
Ulica Davora Zbiljskog
Ulica Zdeslava Turića
Ulica Bože i Nikole Bionde
Park 101. brigade
Park Narodne zaštite
Ulica Mladena Fiolića