Ela napokon u školi

Ivor Car

7. studenog 2002.

Ela napokon u školi

Danas je, barem se tako čini, završena dvomjesečna hrvatska storija u kojoj su glavnu ulogu odigrali roditelji prvašića osnovne škole "Bijaći" u jednom od splitskih Kaštela, onom Novom. Dakle, mala Ela je napokon zasjela u školsku klupu, zbog čega je hrvatski premijer uputio brzojav zahvale, zahvale ravnatelju i roditeljima.
Hrvatska storija s malom Elom u glavnoj ulozi završila je brzojavom zahvale Ivice Račana upućenom ravnateljici osnovne škole "Bijaći" u Kaštel Novom, ili drugim riječima Ela je sedamnaesti učenik posebnog razreda koji je sa svojim obrazovanjem startao danas. Posebnog zbog činjenice da je sastavljen od djece čiji su roditelji pristali da njihova djeca borave u istoj prostoriji s HIV-om zaraženim djetetom.
A što piše u tom brzojavu? Između ostalog piše slijedeće: "Radostan sam i dirnut viješću da je djevojčica Ela danas napokon pošla u prvi razred Vaše škole, sa šesnaestero svojih vršnjaka. Svim djelatnicima škole, ali ponajprije roditeljima prvašića, želim od srca zahvaliti na snazi i razumijevanju kojim su nadvladali strah i predrasude, prečeste plodove pukoga neznanja".
No, činjenica je da je trebalo puno vode proteći Jadrom, kako bi osmogodišnja Ela uspjela u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, prava na obrazovanje i normalan život. Dakle, gotovo dva mjeseca je prošlo dok se nisu "nadvladali strah i predrasude, prečesti plodovi pukoga neznanja", kako to poetično reče naš premijer. Podsjetimo kako je Ivica prije nekog vremena osobno upoznao novu učenicu prvog D, još u ono vrijeme kada je ona nastavu pohađala sama u školskoj knjižnici. Ipak nakon ovoga nam ostaje nada u bolje sutra. Da kada se ponovno pojavi sličan slučaj HIV-om zaraženog dijeteta, a pojavit će se, neće biti potrebno svečano otvaranje na kojem se moraju okupiti Vladini, crkveni i ini izaslanici kako bi se nedužno dijete našlo među školskim klupama.