Ubojstva kao uvertira izboru za miss

Ivan Kegelj

22. studenog 2002.

Ubojstva kao uvertira izboru za miss

Monstruozno dosadna priredba u narodu znana kao "izbor za MISS", a koja bi se ove godine trebala održati u NIgeriji, odnijela je i prve ljudske žrtve. Dobro ste pročitali, osim što ružnjikavim starčićima iz žirija izaziva slinu, defile dugonogih ljepotica, predrasuda kaže - upitnog kvocijenta inteligencije, postao je pitanje života i smrti.

 Više od 40 osoba, prema nekim izvorima čak i 105 ljudi, ubijeno je, a preko 500 ranjeno, na sjeveru Nigerije, u gradu Kaduni. U crne kronike ubijeni su zavedeni kao žrtve pobune nigerijskih ekstremnih islamista, koji se protive održavanju izbora za MISS u svojoj državi. 
Agencijske vijesti kažu da se sporadična pucnjava na ulicama Kadunija mogla čuti nakon intervencije vojske i policije, čiji su pripadnici pokušali spriječiti spaljivanje nekoliko crkvi i jedne džamije. Ovdje ostaje nejasno zašto bi islamski ekstremisti pokušali zapaliti džamiju, a nešto manje nejasna je činjenica da su ulice Kadumija danas potpuno napuštene.
Predsjednik nigerijskog Kongresa za građanska prava Shehu Sani uz ovu vijest dao je i jednu od onih izjava koje ne služe ničemu, osim novinarskoj želji da tekst bude što duži. 
"Mi se možemo kretati i po noći po gradu uz pomoć sigurnosnih snaga i naši su ljudi izbrojali više od 40 mrtvih", nesuvisao je bio Sani.
Glasnogovornik nigerijskog Crvenog križa Patrick Bawa, pak, u maniri svog prethodnika (iz ove vijesti, ofkors) kazao je da njegovi radnici nisu izbrojali žrtve, ali da su pomogli u evakuciji 521 ranjene osobe.
It's ok, rekla bi naša mala Fani, a vaš najomraženiji rak bi rekao - gdje su čeljad bijesna, država je tijesna. Čak i za održavanja banalne priredbice sa sisama i guzicama.