Ukinut JMBG

Vuk

14. ožujka 2002.

Ukinut JMBG

Danas se u Saboru sve dimilo od posla. Naši zastupnici koji nam kroje budućnost, inače nikad u kompletnom sastavu, donijeli su nekoliko novih zakona te ukinuli neke stare. Vijest je svakako da od iduće godine više ne postoji JMBG, bar ne u dosadašnjem obliku već će biti zaštićen šifrom
Kao što su to članovi naše male redakcije već odavno učinili na ulazu u Lupigino kolumnističko izobilje i Hrvatski sabor je danas prihvatio izmjenu zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), koji će od početka iduće godine biti zaštićen šifrom. Jasno je da će donošenje ovakve odluke stanovnike lijepe nam integracijske državice potjerati na promjenu svojih dokumenata. Kada se sjetimo koliko će koštati biljezi i ono nešto papirologije, zbrojiti ćemo pristojnu malu svoticu koju će svatko od nas ubaciti u državnu kasicu u nadolazećoj predizbornoj godini. I prije je bilo tako, kad zatreba malo para, netko se sjeti da moramo imati nove osobne koje će zadovoljiti nekakve standarde (pa da je bar normalno stala u novčanik).
Osim što nam je omogućio da od iduće godine sačuvamo dio prepoznavanja vlastitog identiteta u pravnom prometu, Sabor je danas ukinuo i Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava II svjetskog rata i komisiju koja se time bavila.
Ukidajući ovaj zakon, Sabor je donio konačnu odluku kojom nalaže Vladi da u idućih šest mjeseci sve pripremi za rad nacionalnog centra koji će djelovati pri Hrvatskom institutu za povijest. Osnivač dotične institucije biti će Sabor, a cilj je proučavati procese koji su doveli do stradavanja hrvatskih građana kako u prvom i drugom, tako i u domovinskom ratu.
Prihvaćena su i godišnja izvješća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te je potvrđen Ugovor o zajmu sa Europskom bankom za obnovu i razvoj o financiranju nove brodogradnje u pulskom Uljaniku.
Sabor, osim što je danas puno radio i donio neke nove zakone, imao je i svoje goste. U rad zastupnika danas su se mogli uvjeriti učenici prve generacije maturanata, povratnika u Hrvatsko Podunavlje. Spomenimo da je Sabor donio i zakon kojim je ustanovljeno novo priznanje Hrvatskog sabora pod nazivom Zlatni grb.