Umro je stari Poljak Wojtyla

Ivan Kegelj

5. travnja 2005.

Umro je stari Poljak Wojtyla

Nemamo u planu njegovoj smrti posvetiti 158 novica, ali red je da vas obavijestimo jer sigurno niste do sad imali priliku čuti - Karol Wojtyla, alias papa Ivan Pavao II mrtav je. Umro je na mali Uskrs, od starosti, što je izazvalo takvu histeriju kakva nije viđena od tsunamija. Nekrolozi su mu stavili aureol prije nego je uspio stići gore, ali ne namjeravamo kao kolege od Wojtyline smrti stvoriti što veći profit, jer svaka medalja ima dvije strane

Što se mene tiče, najpozitivniji Wojtyilin potez bila je isprika za sve zločine koji su u ime crkve počinjeni u povijesti. Nešto profitabilniji mediji kao najveći njegov uspjeh istaknut će sudjelovanje u rušenju komunističkog bloka u svijetu, ali uistinu mi nije jasna njegova uloga niti doprinos toj borbi. Jer čini mi se da se komunizam rastočio sam od sebe, onako kako se rastoči trula tikva, zaboravljena u dnu bašče.

Kao najgori Wojtyilin potez svakako vrijedi navesti proglašenje Josemaría Escrive svecem. Sveti Escriva osnivač je Opusa Dei i svojevremeno je bio gorljivi pristaša fašističkog režima u Španjolskoj. Njegov "red", poznat kao Sveta mafija ili Crkvena mafija, odgovoran je samo Papi, što je omogućio stari Wojtyila, a svi oni koji imalo poznaju ustrojstvo katoličke crkve shvatit će da je to sve samo ne uobičajeno. Ustrojeni su kao masoni, primaju u članstvo samo na poziv i njihov rad je tajan koliko to može biti. Zašto ih je papa tako volio ostalo je nepoznato.

To bi, ukratko, bile dvije Wojtyline strane, a svatko neka po želji doda na jednu ili na drugu, pa neka sudi za sebe i ne opterećuje druge svojim sudom. Što se mene tiče, s obzirom na rigidni okvir u kojem se bio prisiljen kretati, stari Poljak učinio mi se dobrim čovjekom. Sada ga više nema, kao što za stotinjak godina neće biti nikog tko je imao priliku pročitati ove redove. So long Wojtyla, moglo je to i bolje, ali i gore.