Ustavni sud ubio je demokraciju u Hrvatskoj

Ivan Kegelj

20. listopada 2010.

Ustavni sud ubio je demokraciju u Hrvatskoj

Ustavni sud danas je degradirao demokraciju. Doduše, demokraciju u Hrvatskoj teško je degradirati, pa ova tvrdnja možda do kraja i nije točna. Elem, svejedno vrijedi naglasiti, činjenica da je rečeno tijelo koje ima zadatak štititi Ustav i njegove vrednote donijelo odluku da "nema pretpostavki za održavanje referenduma o Zakonu o radu", još jednom nam je dala na znanje da živimo u bastard demokraciji. Ustavni sud pokazao nam je da smo najobičnija stoka, budale čiji potpisi ne vrijede ni pišljiva boba

Dakle, jednoglasnom odlukom Ustavni sud je zaključio da je nestalo pretpostavki za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu, jer je Vlada iz parlamentarne procedure povukla svoj prijedlog o njegovim izmjenama. Međutim, na Ustavnom sudu nije da donosi odluku o tome postoje li pretpostavke za referendum, nego da utvrdi jesu li ispunjeni Ustavom predviđeni uvjeti za referendum, odnosno da utvrdi da li je referendumsko pitanje ustavno. O tome, pak, ne može biti i nema spora. Međutim, politički teledirigiran Ustavni sud (tko je spomenuo Vladimira Šeksa?) odlučio je narodu pokazati gdje mu je mjesto.

- Naknadno drugačije tumačenje razloga zbog kojih su birači ocijenili da postoji potreba za raspisivanjem referenduma nije prihvatljivo u društvu utemeljenom na vladavini prava. Ustavni sud takvo postupanje smatra protivnim samom konceptu referenduma u hrvatskom i međunarodnom pravu, navod je iz obrazloženja odluke spomenutog (ne)časnog tijela.

Pravni stručnjaci odmah su skočili na zadnje noge, ali samo neformalno, pod uvjetom da im se u novinama ne spominju imena, što dovoljno govori o stanju hrvatske inteligencije. Srbijanski pjesnik Brana Petrović znao je reći: Sreća da nije bilo intelektualaca dok smo bili pod Turcima, inače bi još uvijek bili pod Turcima. Slično se može reći i za hrvatsku inteligenciju, koja, zaključimo digresiju, ne vrijedi ni pišljiva boba, baš kao niti potpisi hrvatskih birača koje je omalovažio Ustavni sud.

Odluku (ne)časnog Ustavnog suda komentirao je i predsjednik države, Ivo Josipović, koji upozorava da je Ustavni sud onemogućio realizaciju volje hrvatskih građana te napominje da je riječ o potezu s dalekosežnim posljedicama. Naposljetku, ako ste kojim slučajem vjerovali da je Hrvatska demokratska država koja uvažava volju svojih građana - danas ste dobili pravi i neoborivi argument u prilog tvrdnji da niste bili u pravu. Sad složno zapjevajmo: Malo nas je al smo govna!