VAŠAR IDEJA: Deset najčešćih zabluda o sevdahu

Ivor Fuka

5. kolovoza 2013.

VAŠAR IDEJA: Deset najčešćih zabluda o sevdahu

Izvorno značenje riječi sevdah prilično je mistificirano, reći će vrsni interpretator sevdaha, Damir Imamović, prije nego li će otkriti koje su to najčešće zablude o sevdahu koje mnogima onemogućavaju da prepoznaju njegovu ljepotu. Prva od zabluda je, kaže, ona da se sevdah ne može naučiti pjevati, već se ljudi rađaju s tim talentom i usisaju ga zajedno s majčinim mlijekom. Povezat će to s mitom o izuzetnosti koju ima svaka provincijska kultura. Ukoliko volite sevdalinku ovo će vam biti vrlo zanimljivo, a vrlo je vjerojatno da će vam ovaj majstor sevdaha, koji će se pokazati i kao izuzetno zabavan govornik, razbiti i pokoju predrasudu

Zanimljivo predavanje Damir Imamović, koji se već dugi niz godina strastveno bavi proučavanjem i izvođenjem sevdaha, održao je još sredinom travnja ove godine u sarajevskom Kamenom teatru 55. Radilo se o samo jednom od nekoliko predavanja u sklopu Vašara ideja, inovativnog projekta koji je pokrenulo Udruženje PLUS, a koji pomalo podsjeća na našim prostorima prilagođenu verziju TED-a s jasnim ciljem inspiriranja, motiviranja i pokretanja slušatelja.

Rođeni Sarajlija, široj javnosti najpoznatiji kao unuk istinskog velikana sevdaha Zaima Imamovića, muzikom se intenzivno počeo baviti nakon završetka studija filozofije. Njegova istraživanja izrodila su i projekt po imenu „SevdahLab“ u sklopu kojeg izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. U Kamenom teatru 55 Imamović je demonstrirao i kako ozbiljne rasprave ne moraju biti smrtno dosadne, već ih se jednim drugačijim pristupom može približiti i široj javnosti.

Damir Imamović
(FOTO: Lupiga.Com)


Prema Imamoviću ovo je otprilike deset najvećih zabluda o sevdahu:

1. Ne može ga se naučiti, već se sa sevdahom rađa

2. Pjeva se kroz nos, odnosno nazalno

3. Sevdah je samo repertoar

4. Nije sevdah ako mu znamo autora

5. U sevdahu ne postoje nikakve strukture i skale

6. Može se svirati samo uz saz

7. U sevdahu nema kompleksnih ritmova

8. Sevdah pripada samo jednoj religijskoj skupini

9. Sevdah slavi patrijarhalno i konzervativno društvo

10. Sevdah se mora konzervirati i tako ga zadržati

 

 

 

 Lupiga.Com