VEDRANA RUDAN: Građani Hrvatske su i Židovi i ustaše istovremeno

Ivan Kegelj

14. ožujka 2012.

VEDRANA RUDAN: Građani Hrvatske su i Židovi i ustaše istovremeno

Vedrana Rudan napisala je novi blog u kojem komentira obećanje predsjednika Ive Josipovića Izraelu da će Hrvatska Židovima vratiti sve ono što im je popljačkano u vrijeme zločinačkog režima Ante Pavelića. Rudanica se pita - zašto samo Izraelcima? Zašto obeštećenje u tom slučaju ne bi dobili i Srbi, odnosno Romi ubijeni u NDH-a. Veliki zločini, piše riječka književnica, nikad ne zastarijevaju, "oni su dovijeka ožiljak na dušama potomaka žrtava." Ipak, Rudanica ističe da se protivi selektivnom klanjanju za stare grijehe. Ako se klanjamo, poklonimo se svima.

 


Ivo Josipović i Shimon Peres u Izraelu

Nedavno je Josipović bio u Izraelu, ispričao se za “hrvatske” zločine i obećao da će Izraelu vratiti sve što je NDH opljačkala od ubijenih ili potjeranih Židova. To, izgleda, neće biti baš tako jednostavno,trebat će promijeniti neki zakon. Od ustaških zločina nad Židovima, Romima, Srbima i krivomislećim Hrvatima prošlo je šezdeset godina. Veliki zločini nikad ne zastarijevaju, oni su dovijeka ožiljak na dušama potomaka žrtava.

Ako se složimo da bi Izraelu trebalo platiti za sve ono što je NDH činila potomcima njihovih građana zašto se ne govori o obeštećenju rodbine pobijenih i opljačkanih Roma, Srba, krivomislećih Hrvata? Zato jer ne postoje popisi? Napravimo rekonstrukciju zločina, ako znamo imena pobijenih i opljačkanih Židova, potrudimo se, mi potomci ustaša, ne smijemo biti samo djelomično pošteni.

Otkrijmo rodbinu i umlaćenih Roma, Srba, Hrvata… Ili svima ili nikome. Ako isplatimo samo državu Izrael poslat ćemo poruku kako su pobijeni Srbi, Romi i krivomisleći Hrvati žrtve trećeg reda. Njihovi su potomci u odnosu na potomke Židova samo nemoćni, bijedni, siromašni siročići koji nikome ne mogu reći, klekni, moli, plati?

Protivnica sam selektivnog klanjanja. Protivnica sam bilo kakvog klanjanja. Jak traži poklon jer je moćan, slab licemjerno saginje glavu jer je nemoćan. Ni jedan ni drugi ne mijenjaju mišljenje. Samo položaj tijela u skladu sa trenutnom moći ili nemoćni.

Nikakve ja veze nemam sa ustašama iz NDH, preciznije, imam koliko i sa zločincima iz Austrougarske. Pitam naše političare da li su građani Austrougarske, zemlje u kojoj su živjeli moji djed i baka, također činili zločine? Ako jesu a sigurno jesu hoćemo li isplatiti i rodbinu njihovih žrtava?

Zašto Izrael, bogata, svjetska velesila čiji čelnici, potomci nesretnih Židova, pamte zlo pa stoga danas čine samo dobro, ne pokažu malo milosti prema siromašnoj Hrvatskoj? Izraelci, oprostite nam dugove naše kao što ste nam oprostili grijehe naše.

A Josipović? Mnogo putuje a toliko ima doma posla. Neka se u Hrvatskoj pokloni nama, građanima Republike Hrvatske, žrtvama hrvatske demokracije i hrvatskog fašizma starog dvadesetak godina. Siromašniji smo od Izraelaca. Pomognite nam, Predsjedniče, vratite nam oteto! Zašto smo mi građani Hrvatske istovremeno i ustaše i Židovi?

Vedrana Rudan

Lupiga.Com via www.rudan.info