Vijesti - 29.07.2016.

Ivor Car

4. kolovoza 2003.

Vijesti - 29.07.2016.

Samo nekoliko novica iza ove nalaze se dvije novice s vijestima iz budućnosti. Iako smo rekli kako je druga po redu, ujedno i zadnja na Lupigi, to neće biti tako, jer saznali smo tko radi te vijesti i kako je tek ovo posljednja takva. Naime, vijesti iz budućnosti radi ekipa sa odličnog hercegovačkog portala bljesak.info, a ovo su izgleda zbilja posljednje.

Dobra večer Hercegovino. Danas je 29.07.2016., a vi slušate posljednju emisiju Radio HERZ-a. Kako već znate regulatorna komisija za medije je odlučila zabraniti naš radio zbog ocjena mnogobrojnih slušatelja da je naš program ...

... nacionalistički, komunistički, feministički, šovinistički, fašistički i teroristički. Malo je bilo pohvala na račun našeg radija i to je presudilo pri donošenju odluke. Slijede vijesti.

Počnimo prvo sa vijestima iz svijeta. Nakon dugotrajnih pregovora u bosansko-hercegovačkoj vojnoj pomorskoj bazi u Neumu, zaraćene strane iz bivšeg Beneluxa su potpisale mirovni sporazum. Kako javlja dopisnik Associated Press-a, ovaj sporazum obavezuje sve strane na hitne prekide sukoba, razoružanje i uspostavu demokratske vlasti. Dok se ne steknu uvjeti za raspisivanje demokratskih izbora, u Nizozemskoj će se postaviti Visoki predstavnik Europske Unije. Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, dužnost Visokog predstavnika će obnašati poznati nezavisni BH političar i bivši košarkaš g. Sejo Bukva.

Nakon opsežne akcije tajlandskih i indonežanskih specijalnih jedinica u Coloradu je uhapšen George W. Bush, notorni terorist. Po svemu sudeći, on je odmah prebačen u poznato kubansko ljetovalište Guantanamo, gdje se u hotelu Afghanistan, u pritvoru, već nalaze ostali svjetski teroristi kao što su Osama bin Laden, Sadam Husein, Tony Blair i Jusuf Pušina. Nadajmo se da je sa hapšenjem Georga Busha u ovom svijetu nestalo prijetnje od terorizma.

Iako slijede vijesti iz zemlje, teme nisu nimalo lakše.
Na području zapadne Hercegovine došlo je do žestokih sukoba između Udruge homoseksualaca i Udruge paraplegičara. Najkritičnije je u Posušju, gdje je i izbio ovaj sukob. Naime, nakon molbe Udruge paraplegičara upućene gradonačelniku Posušja g. Ljubi Ćesiću Rollsu da im donira određena sredstva radi djelovanja navedenog udruženja, Ćesić je izjavio, citiramo:

- Šta ´oće ovi paraglajderi više. Nek´ idu na Čvrsnicu pa nek´ tamo letaju sa oni svoji padobrani'. Udruga homoseksualaca, čiji je Ćesić počasni predsjednik, je odmah krenula u akciju i molotovljevim koktelima napala Udrugu paraplegičara. Kao novinar, i kao javna osoba bih želio pozvati sve razumne ljude sa tamošnjih prostora da pokušaju prekinuti ove sulude sukobe.

Danas bilježimo i dva organizirana prosvjeda na području Mostara. Prvi prosvjed je organiziran u elitnom mostarskom naselju Karašebeš. Naime, nakon velikih vrućina ove godine došlo je do drastične nestašice vode u tom dijelu grada, pa osnovne potrebe za vodom tamošnjih bazena i fontana ne mogu biti zadovoljene. Gradonačelnik Mostara g. Ramadan Haziri, inače i sam porijeklom iz tog naselja, je satima uvjeravao stanovnike Karašebeša da će voda doći čim hidrocentrala Mostar 7 propusti određene količine vode.

Drugi prosvjed se održava na dionici auto-puta Salakovac-Potoci. Udruga prodavača voća i povrća je blokirala auto-cestu nakon odluke vlasti da se sa zaustavnih traka uklone objekti u kojima se prodavalo voće i povrće. Vlasti su donijele odluku da se ti štandovi premjeste na lokaciju tržnog centra California u Vrapčićima, što ne odgovara lokalnim trgovcima. Uprava auto-ceste je također donijela odluku o zabrani prošenja na naplatnim kućicama. Kako doznajemo, sve veći broj prosjaka iz Rumunjske, Moldavije i Belgije je usporavao promet na putu prema Dalmaciji čime su stvarane kilometarske kolone koje su se protezale sve do Jablanice.

Idemo dalje sa vijestima sa estrade.

Nakon sinoćnjeg koncerta grupe The Rolling Stones na Olimpijskom stadionu u Brčkom, mnoštvo zadovoljnih posjetitelja tog koncerta je oduševljeno krenulo prema Vrnjačkoj banji, slijedećoj stanici na turneji "vječitih mladića". Bilježimo samo manje kašnjenje na početku koncerta, zbog problema pri iznošenju bolničkog kreveta i stalka za infuziju za potrebe Micka Jaggera.

Kad smo već kod turneja, spomenimo da je nakon dugogodišnje stanke na turneju krenuo Marko Perković Kalašnjikov. Njegov singl "Sijaj sjajno zvijezdo petokraka" je već na vrhovima top-lista. Kako doznajemo, Kalašnjikov već snima spot i za pjesmu "Ubija me tuga pregolema (što Jugoslavije više nema)". Inače, Perkovićevi koncerti su poznati po svojoj komunističkoj ikonografiji i socijalističkim parolama, što ga svrstava među najkontroverznije ličnosti sa estradne scene kao što su Sandi Cenov, Amir Kazić Leo i Petar Grašo.

I posljednje vijesti iz sporta.

Na posljednjoj etapi Tour de France, mostarski biciklist Aleksandar Aco Džakula je nakon pada na samom ulazu u Pariz pao i povrijedio meniskus lijevog koljena. Međutim, to ga nije spriječilo da opet sjedne na biciklo i kao treći uđe u cilj. Ipak, da sve ne bi prošlo u redu pobrinuo se Lance Armstrong koji je pogodio nesretnog Acu čepom u oko, otvarajući pobjednički šampanjac. Aco je ipak naglasio da će već iduće godine sudjelovati na Giro di Herzegovina.

Kako nam javljaju iz Skijaškog saveza BiH, ove zime se otvara skijalište na području Podveležja. Sva potrebna infra-struktura je već izgrađena i čeka se samo ono najvažnije, a to je snijeg. Na otvaranju će nastupiti i svjetski poznata imena kao što su Janica i Ivica Kostelić, Anja Paerson, Picaboo Street i ostali. Ovo će biti najveći zimski sportski događaj u BiH nakon Zimskih Olimpijskih Igara u Sarajevu 2014.

I kako se bližimo kraju, moramo spomenuti i dobru vijest koja stiže iz nogometa. Nakon što je UEFA izbacila Zrinjski i Velež iz svih europskih natjecanja, ta dva kluba su na sastanku u Bugojnu odlučili osnovati nogometnu Super Ligu. Na sastanku su sudjelovali sportski direktor Man Uniteda g. David Beckham, predsjednik Real Madrida g. Sergio Goykochea i ostali predstavnici velikih europskih klubova. Kako doznajemo, natjecanje počinje već ove jeseni, a osim navedenih klubova sudjelovati će i Juventus, Barcelona, Čukarički, Vastra Frolunda i ostali poznati klubovi.

To su bile posljednje vijesti Radio HERZ-a. Nadamo se da je ipak bilo slušatelja kojima naš program nije bio toliko omražen. Za sve njih ostaje nada da će Radio HERZ možda opet nekad zasvirati na nekoj drugoj frekvenciji. Pustimo samo još jednu pjesmu za kraj. Laku noć Hercegovino…

"Biće bolje neko viče,
na papiru mrtvo slovo.
Na istoku stare priče,
na zapadu ništa novo".

(Pele)