Visoko, visoko

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Visoko, visoko

U jednoj neobičnoj knjizi ovih dana je došlo do zahtijeva "unosa" novog podatka. Podatak je rekord, a knjiga je "Guinnessova knjiga rekorda". Najviši čovjek na svijetu nije više Tunižanin Charbiba, nego Somalac Husain Bisad. Taj 27-godišnji mladić visok je ni manje, ni više nego 236 centimetara, čime je prerastao bivšeg rekordera za nevjerojatnih 0,1 centimetra. Novi rekorder Husain nije samo visok, nego je i težak. Vaga pokazuje impozantnu brojku od 210 kilograma. Najveći problemi su mu broj cipela i neprestano udaranje glavom od "prepreke". Čestitamo na novom rekordu, no pitanje je da li će to i kada će biti uneseno u "knjigu majku".
U jednoj neobičnoj knjizi ovih dana je došlo do zahtijeva "unosa" novog podatka. Podatak je rekord, a knjiga je "Guinnessova knjiga rekorda".
Najviši čovjek na svijetu nije više Tunižanin Charbiba, nego Somalac Husain Bisad. Taj 27-godišnji mladić visok je ni manje, ni više nego 236 centimetara, čime je prerastao bivšeg rekordera za nevjerojatnih 0,1 centimetra.
Charbib je inače jedan od jedanaestero braće, od kojih su svi prilično visoki. Živi u Tunisu, gdje je gradska atrakcija i ljubitelj je košarke (baš me zanima zašto), koju i igra za lokalni klub.
Ukoliko vam visine baš i nisu bolja strana, pa si ne možete dočarati koliko je to, dovoljno će biti da se ustanete od računala, dignete glavu prema stropu i to je to. Osim ako se ne nalazite u nekoj hali tipa tehničkog pregleda.
Čovjek nije samo visok, nego je i težak. Vaga pokazuje impozantnu brojku od 210 kilograma.
Ako ste mislili da Husainu smeta njegova visina, prevarili ste se. On uživa u svojoj visini. Jedini problem mu predstavlja neprestani udarci glavom u raznorazne prepreke na koje zbog svojih 236 cm neprestano nailazi. Naravno tu je i neizbježna potraga za odgovarajućim cipelama, što također predstavlja mali problem. Njegov broj je 60(!?!?).

Husain već pet mjeseci živi u Londonu, nakon što je pred oružanim sukobima pobjegao iz Somalije pri ćemu je i lakše ranjen. U Velikoj Britaniji mu se sviđa i ukoliko uspije regulirati azil tamo će i ostati.
Čestitamo na novom rekordu, no pitanje je da li će to i kada će biti uneseno u "knjigu majku". Uzgred rečeno web stranica knjige je iskomercijalizirana do krajnjih granica i zbilja nije zanimljiva. Neću vam reći njenu adresu jer bi vam to mogao biti gubitak vremena.