Woomera 2002

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Woomera 2002

Woomera 2002 je akcija organizirana od nekoliko udruga koje se protive proceduri, koju ilegalni emigranti u Australiji moraju proći do prihvaćanja njihovog zahtjeva za azil. Termin održavanja je upravo uskršnji vikend, a već se dosta toga izdogađalo. Bilo je vatreno, a to je prava riječ koja opisuje način našeg navijanja za njih!
Australska policija je na žalost, uhvatila 31 osobu, imigrante, jučer pobjegle iz bodljikavom žicom okruženog prihvatnog centra u unutrašnjosti Australije. Zbog bijega u najmanju ruku im prijeti krivična prijava, a možda čak ni neće dobiti tako željeni azil.
Sve je počelo kada se preko 1 000 prosvjednika okupilo ispred prihvatnog centra u Woomeri u kojem je smješteno oko 400 azilanata koji već nekoliko mjeseci štrajkaju što glađu, a što metodama poput zašivanja usta, kao simbolom njihovih prava.
Prosvjednici su napravili svoj kamp pred centrom, a namjera im popljuvati vladine mjere za izdavanje azila. Naime ilegalni emigranti koji zatraže azil u Australiji smještaju se u prihvatne centre, koji više nalikuju nacističkim logorima iz drugog svjetskog rata. Azilanti u tim centrima ostaju sve dok se ne razmotre njihovi zahtjevi za azil, što australske vlasti namjerno odugovlače, pa razmatranje može potrajati i godinu. Na ovaj način Australci se žele zaštititi od preko 10 000 izbjeglica iz cijeloga svijeta, koliko ih godišnje pristiže tamo. Među njima je najviše onih s Bliskog istoka i Afganistana. Prvi korak je uništavanje krijumčara ljudi koji bi na ovaj način morali uvidjeti da posla neće biti. Nedavno je reagirao i Amnesty International, pozivajući Australiju da oslobodi djecu iz ovakvih prinudnih smještaja.

Nastavak priče upućuje na to da su stvari malo izmakle kontroli. Policija nije bila pripremljena na mjere koje su demonstranti poduzeli. Te jednostavne i funkcionalne mjere su razvaljivanje ograde, čime su se demonstranti pozabavili. U upražnjavanju ovih mjera i sveopćem kaosu koji je tada nastao, nekoliko desetaka imigranata, je iskoristilo priliku i dalo se u bijeg.
Vlasti izvješćuju kako je osim ovih uhvaćenih, još nekoliko imigranata u bijegu, a pretpostavlja se da se neki od njih kriju u prosvjedničkom kampu. Postoji mogućnost da je cijeli nastali nered, organiziran te da su automobili na obližnjoj auto-cesti čekali imigrante kako bi započeli put ka slobodi.
Policija je upotrijebila suzavac, no već je bilo kasno. Ozlijeđeno je tridesetak osoba, uglavnom čuvara.
Ukoliko ste mislili da je zbog svega ovoga prosvjedu došao kraj-pogriješili ste. Prosvjed je u stvari tek počeo, jer se dolazak većine demonstranata očekuje tijekom današnjeg dana.
U organizaciju ovoga happeninga uključeno je nekoliko udruga, među kojima i udruga "No One is Illegal" čija glasnogovornica potječe s naših prostora. Upravo ova djevojka Andrea Maksimović je potvrdila kako se jedna Iranka nalazi u jednom od šatora u kampu.
Pogledati: www.woomera2002.com
Inače Woomera je jedno od mnogih zabačenih australskih mjesta. Smještena je otprilike 500 kilometara sjeverozapadno od Adelaida. Poznata je po tzv. "prohibited areai" koja se prostire na čak 200 000 kvadratnih kilometara, a na kojoj se ispituju nuklearna, raketna i ina oružja.