ZA ZAGREB BEZ MAFIJE: „Ne želimo da se ponove slučajevi Sanader ili Vidošević“

Lupiga.Com

11. studenog 2014.

ZA ZAGREB BEZ MAFIJE: „Ne želimo da se ponove slučajevi Sanader ili Vidošević“

„Ne želimo da se ponove slučajevi Ive Sanadera ili Nadana Vidoševića gdje je sud prvome smanjio kaznu, a drugoga pustio da se brani sa slobode, a prije svega ne želimo da se ponovi scenarij izostanka građanske reakcije na takve odluke“, poručuje neformalna grupa građana okupljena oko Facebook stranice „Za Zagreb bez mafije“, pozivajući na javno okupljanje koje će se održati danas na središnjem zagrebačkom trgu u 18 sati. Cilj okupljanja je, navode, iskazivanje nezadovoljstva odlukom Županijskog suda u Zagrebu da se svim osumnjičenima u aferi Agram prihvati jamčevina za puštanje na slobodu. Planirana je šetnja Gajevom ulicom gdje se nalazi Državno odvjetništvo da bi se skup potom preselio pred zgradu suda.

Javno okupljanje pod nazivom ''Protiv jamčevine Slobodanu Ljubičiću'' organizira neformalna grupa građana okupljena oko Facebook straniceZa Zagreb bez mafije“. Okupljanje je najavljeno za 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a izazvano je nedavnom odlukom suca istrage Županijskog suda u Zagrebu da se svim osumnjičenima u aferi Agram prihvati jamčevina za puštanje na slobodu.

„Smatramo kako je posebno neprihvatljivo da se bivšem predsjedniku uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodanu Ljubičiću omogući obrana sa slobode. Radi se o visokom gradskom dužnosniku koji je nakon ostavke položio 2,4 milijuna kuna i tako si kupio slobodu, a time i mogućnost pritiska na preostale svjedoke. Iako je Uskok najavio žalbu na ovakvu odluku suda, mi smo odlučili izaći na ulicu i javno iznijeti svoj stav“, navodi grupa građana u svom pozivu na javno okupljanje i iskazivanje nezadovoljstva.

PRAVDA KAO LUKSUZ: I tata bi Hanžekovića, sine

SLUČAJ BANDIĆ RAZOTKRIVA HRVATSKO DRUŠTVO: Bandića će braniti široka fronta korumpiranih i umreženih!

I POSLIJE BANDIĆA - BANDIĆ: Džaba ste se radovali!

Planirano je da se građani susretnu kod sata na središnjem gradskom trgu, a potom upute do Gajeve ulice gdje se nalazi sjedište Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, da bi se na koncu skup preselio na Zrinjevac, pred zgradu Županijskog suda. U 19 sati okupljeni bi se trebali razići, a organizatori pozivaju na mirno iskazivanje nezadovoljstva, bez nasilnih ispada i povika koji bi poticali na nasilje.

Slobodan Ljubičić Kikaš
"Neprihvatljivo je da se bivšem predsjedniku uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodanu Ljubičiću omogući obrana sa slobode", smatraju organizatori (ILUSTRACIJA: Facebook/Za Zagreb bez mafije)

„Veliki broj građana je ovih godina imao neugodna iskustva s namještenim javnim natječajima kad su se prijavili na neki natječaj za posao, ali nikad nisu dobili priliku. Upravo su takvi javni poslovi i natječaji, koji su se provodili mimo zakona i bez potrebne stručne spreme, uzrok nečije nezaposlenosti, lošeg života, frustracija, nezadovoljstva i ostalih nedaća koje nosi besparica“, rezimiraju organizatori napominjući da nisu nikakva udruga ili nečiji projekt, već tek grupa pojedinaca iza koje nitko ne stoji, a svoju akciju smatraju „najosnovnijom građanskom reakcijom“.

„Hrvatske institucije i političke stranke su nas kroz ovih dvadesetak godina naučile da im ne možemo vjerovati, da su podli i prepredeni do granica neizdrživog. Poučeni takvim bolnim iskustvom imamo pravo na visoku dozu sumnje. Ne želimo da se ponove slučajevi Sanader ili Vidošević gdje je sud prvome smanjio kaznu, a drugoga pustio da se brani sa slobode, a prije svega ne želimo da se ponovi scenarij izostanka građanske reakcije na takve odluke“, zaključuju. Svoje ime - Za Zagreb bez mafije - objasnit će sumnjom da nakon uhićenja u akciji Agram postoji osnovana sumnja kako je Grad Zagreb godinama bio u službi „kriminalne ergele“ javnih dužnosnika i poduzetnika, a ukoliko im se dokaže krivnja jasno je, tvrde, da se radi o „umreženoj skupini ljudi koja je godinama radila protuzakonito“, a takve mreže legitimno je nazivati mafijom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Barnellbe