Režija: Rodd Rathjen

BUOYANCY: Snažan film koji će vas pošteno uzdrmati

BUOYANCY: Snažan film koji će vas pošteno uzdrmati

Marko Jovanović

06. 10. 2023.

ocjena:
godina: 2019.
trajanje: 93 minute
uloge: Sarm Heng, Thanawut Kasro, Mony Ros, Saicheer Wongwirot
žanr: drama inspirisana istinitim događajima
scenario:  Rodd Rathjen
režija: Rodd Rathjen
Australski film "Buoyancy" upoznaje nas sa dečakom po imenu Chakra (Sarm Heng), a njegova priča počinje u Kambodži, gde mukotrpno radi na poljima riže sa svojom siromašnom porodicom. Ono što će mu se uskoro dogoditi, mnogi su osetili na svojoj koži, u stvarnom životu. Zbog siromaštva, Chakra je odlučio da pobegne iz rodne Kambodže, ilegalno se dokopa Tajlanda i tamo pronađe bilo kakav posao kako bi mogao da izdržava sebe i svoju porodicu. Na početku će to sve izgledati kao super prilika. On će se sastati sa nekoliko ljudi, odnosno radnika, a svima njima je obećan posao koji je dobro plaćen. Međutim, za manje od jednog dana, svi će biti prodati i postaće robovi na brodu kojim upravlja nemilosrdni i zastrašujući kapetan Rom Ran (glumac i kaskader Thanawut Kasro). Život u siromaštvu i bedi koji je imao u rodnoj Kambodži uskoro će za ovog nesrećnog dečaka izgledati kao život na britanskom dvoru.
BUOYANCY: Snažan film koji će vas pošteno uzdrmati

Već prvog sata kada zaplovi sa tajlandskim ribarskim brodom, čija posada po kratkom postupku rešava sve one sa čijim radom nije zadovoljna, Chakra će osetiti brutalnost, mučenje i zlostavljanje na svojoj koži. Svi su primorani da rade skoro ceo dan, hranu treba zaslužiti (pola tanjira riže, tek toliko da ne umru), a oni koji ne rade ono što im se kaže ili prosto nemaju snage zbog iscrpljenosti, biće surovo kažnjeni. 

Chakra je verovatno mislio da će završiti u nekoj fabrici ili na nekoj farmi, gde će zaraditi dovoljno za sebe i svoju porodicu, ali s obzirom na to da nije imao novca da potplati ekipu koja sređuje poslove, ljudi su shvatili da se radi o naivnom klincu, pa su ga prodali posadi ribarskog broda. U početku svi se još uvek nadaju da će zaraditi dok lopatama grabe sitnu ribu. Kada shvate da je istina drugačija, neki će pokušati da pobegnu plivanjem do drugog broda ili obale, ali će stradati istog momenta. 

Kamen oko vrata i pravo u more, sudbina je svih onih koji su, po kapetanovom mišljenju, zabušavali ili pokušali da pobegnu, a Chakra kojeg je život odavno naterao da bude mnogo zreliji i stariji od svojih vršnjaka, sada će morati iskoristiti sve svoje instinkte i iskustvo. Da li Chakra može da se izvuče iz ove situacije i da ostane živ, ili će ovo biti njegovo poslednje putovanje?

Australski reditelj i scenarista Rodd Rathjen, koji potpisuje ovaj film, vodio je intervjue sa mnogim ljudima koji su završili kao robovi na ribarskim brodovima i preživeli slične stvari, a kako kaže, kada bi prikazali kako to sve zapravo izgleda u stvarnosti (dakle, duplo gore od onoga što je prikazano u filmu), ne bi bilo gledljivo, odnosno bilo bi izuzetno mučno. I ovako nije mnogo prijatno, ali Rathjen ističe da je cilj filma da pošalje upozorenje svim ljudima u tim zemljama, posebno onim mlađima. 

"Buoyancy" je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 2019. godine, gde je osvojio nagradu ekumenskog žirija. Dečak Sarm Heng je tokom snimanja imao samo 14 godina i ovo mu je bila prva glumačka uloga. Sve u ovom filmu funkcioniše zaista perfektno, od neprofesionalnih glumaca koji su odlični, preko scenarija i režije, do izvrsne fotografije. Od prvih kadrova sve to izgleda potpuno realistično, i ovakav film prosto mora uzdrmati publiku. Dakle, reč je o uratku koji ostavlja snažan utisak, a činjenica da su gotovo svi glumci naturščici je samo pojačala utisak realnosti. Iako je Rathjenu ovo scenarističko-rediteljski debi, pokazao je da se radi o izuzetnom autoru, jer svoj je posao odradio majstorski.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Buoyancy