NA DANAŠNJI DAN: U četničkoj zasjedi ubijen Boško Buha. Imao je samo 17 godina.

P.V.

27. rujna 2020.

NA DANAŠNJI DAN: U četničkoj zasjedi ubijen Boško Buha. Imao je samo 17 godina.

Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko Prijepolja, u četničkoj zasjedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina. 

„Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka“, podsjetio je danas, na obljetnicu smrti, Antifašistički vjesnik

Boško Buha
Boško Buha - zadnji s lijeva (FOTO: Znaci.net)

Boško je rođen 1926. godine u selu Gradina nedaleko Virovitice. Golobradi se dječak početkom rata pokušava priključiti partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina. No, uporni Boško u svom je naumu ipak uspio te se u listopadu 1941. godine pridružuje Mačvanskom partizanskom odredu, a pet mjeseci kasnije stupa u Drugu proletersku brigadu da bi ga krajem iste godine zbog govora na Prvom kongresu Antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću pohvalio komandant Narodnooslobodilačke vojske, Josip Broz Tito. Boško se pokazao vrlo sposobnim u rukovanju ručnim bombama i u napadima na neprijateljske bunkere. 

„Boško je na dan pogibije zajedno s doktoricom Sašom Božović i političkim komesarom brigadne bolnice Bogdanom Radanom, išao za Prijepolje, ali je njihov kamion upao u četničku zasjedu. Komesar Bogdan je poginuo na licu mjesta, a Boško je ubijen prilikom pružanja otpora četnicima“, podsjeća Antifašistički vjesnik.

Sahrana Boška Buhe
Fotografija sa sahrane Boška Buhe (FOTO: Znaci.net)

Nakon rata posthumno je dobio orden Narodnog heroja Jugoslavije te s godinama postao simbol partizanske borbe i otpora neprijatelju. Poznati režiser, Branko Bauer, 1979. godine snimio je film o njegovom životu, a Boška je utjelovio naturščik Ivan Kujundžić, dok je Boškovog prijatelja, također dječaka i narodnog heroja, Savu Jovanovića Sirogojna, s kojim je vodio borbe za Bugojno i Kupres, glumio danas poznati Dragan Bjelogrlić. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Znaci.net