NAGRADA ZA NAJBOLJE EUROPSKO KINO: Kino Europa imalo je ove godine najbolji filmski program u Europi

A.B.

7. studenog 2016.

NAGRADA ZA NAJBOLJE EUROPSKO KINO: Kino Europa imalo je ove godine najbolji filmski program u Europi

Mreža Europa Cinemas, koja okuplja europska kina, odnosno promovira film i filmsku umjetnost, najboljim kinom u Europi za ovu godinu proglasila je zagrebačko Kino Europa. Točnije, nagradu je zagrebačko kino dobilo zbog onog što je u klinu najvažnije - filmskog programa.

"Prestižnu titulu europskog kina s najboljim filmskim programom odnijeli smo u utrci između čak 1078 kina u 644 grada iz 41 europske zemlje. Nagrada koju dodjeljuje mreža Europa Cinemas, najviše je priznanje koje jedno kino može dobiti na europskoj razini te jedno od dosad najvećih priznanja nekoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi", objavljeno je na Facebook stranici kina Europa.

Inače, kinom Europa upravlja Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, koja promovira nezavisnu filmsku scenu te godišnje, kako stoji na internetskim stranicama najboljeg ovogodišnjeg kina u Europi, "prikazuje šezdesetak nezavisnih suvremenih filmova iz svih krajeva svijeta te svih kategorija – cjelovečernjih, kratkih igranih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, filmova namijenjenih dječjem uzrastu i ostalih".

Kino Europa
Iako je sama dvorana vrlo impresivna, nagradu je kino dobilo zbog onoga što je u klinu najvažnije - filmskog programa (FOTO: kinoeuropa.hr)

"Uz filmske programe, u dvoranama i predvorjima kina održavaju se i brojna predavanja, okrugli stolovi, diskusije, promocije knjiga i filmskih projekata, performanse, izložbe, glazbena i slična događanja. Ponosni smo što je kino Europa pod našim upravljanjem postalo središte suvremene nezavisne svjetske kinematografije u Zagrebu i Hrvatskoj koja publiku educira i upoznaje s recentnim filmskim ostvarenjima i kulturama cijelog svijeta. Samim time svojevrstan smo uzor, ali prije svega važan partner hrvatskim kinima širom Hrvatske, te kinima iz regije s istim programskim ciljevima", kažu o sebi na internet stranicama kina Europa odgovorni za njegov rad.

Direktoru Borisu T. Matiću, izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti, programskoj koordinatorici Selmi Mehadžić i producentici Lani Ujdur nagradu će uručiti članica upravnog odbora Europa Cinemas i direktorica ljubljanskog Kinodvora Nina Peče na svečanom otvorenju 14. Zagreb Film Festivala, koje će se održati 12. studenoga u kinu Europa.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: kinoeuropa.hr