POLICAJCI OGORČENI: Nismo milicajci, prestanite nas uvlačiti u politički sukob

Hina

30. svibnja 2015.

POLICAJCI OGORČENI: Nismo milicajci, prestanite nas uvlačiti u politički sukob

Sindikat policije Hrvatske priopćio je u subotu kako su policajci tijekom intervencije na Markovu trgu, gdje su se bili okupili branitelji zahtijevajući razgovor s premijerom, postupili u skladu s ovlastima, pozivajući sve da smire tenzije i ne uvlače policiju u politički sukob.

"Ovim putem tražimo od svih da smire tenzije jer one nisu dobre niti za koga, neka svi puste policiju na miru, borbu vode u političkoj areni, osobito jer dobar dio prosvjednika su bili policajci koji su u policiji odradili svoj radni vijek i stekli mirovinu", ističu iz sindikata.

Navode kako je iz snimki s Markova trga vidljivo da je policija postupila u skladu s ovlastima, uz minimalnu primjenu sredstava prisile koja im je po zakonu dozvoljena. Razlog tome je to što se među prosvjednicima nalazi veći broj bolesnih branitelja, a primjena zakonskih sredstava prisile polučila su rezultat i smirila situaciju, kažu u priopćenju.

"Ocjene o zakonitosti i opravdanosti uporaba prisile dolaze iz političkih krugova (što je za očekivati), a ne od stručnjaka s područja policijske taktike i postupanja. Razumijemo da su emocije intenzivne, ali usmjerite ih na pozitivne stvari i moguća rješenja problema, a ne uvlačenjem policije u politički 'sukob' s kojim policija, kao neovisna institucija, nema veze", ističu u sindikatu.

Navode kako su sa žaljenjem i krajnjim razočarenjem dočekali da se hrvatske policajce nazivalo "milicajcima" i nehrvatskom policijom, poručujući: "Pustite policajce na miru i svoju političku 'borbu' vodite na drugim poljima".

U sindikatu napominju kako su policajci većinom hrvatski branitelji, a oni koji to nisu, nisu branitelji samo zato što su u vrijeme Domovinskog rata bili djeca ili još nisu bili rođeni.

"Svi mi smo hrvatski branitelji i nitko ne može tvrditi da je veći ili manji branitelj od nas", kažu u priopćenju.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina