POVODOM 1. MAJA: Online prikazivanje pet hrvatskih filmova o radu

HAVC/Lupiga.Com

29. travnja 2015.

POVODOM 1. MAJA: Online prikazivanje pet hrvatskih filmova o radu

Za produženi vikend od 1. do 3. svibnja na naslovnoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra (www.havc.hr) bit će dostupno pet zapaženih hrvatskih filmova koji nude različite poglede na rad i radništvo: "Dragi Keno" Natka Stipaničeva, "Fibonaccijev kruh" Danijela Žeželja, "Jesam li sretna?" Vanje Sviličić, "Ljepotan Saše" Bana i "Ustaj, Miro, brzo, brzo!" Petra Oreškovića. Odabrani naslovi donose nekoliko insajderskih i razotkrivalačkih priča koje kroz različite forme, rodove i žanrove tematiziraju pitanja rada i radništva u suvremenom hrvatskom društvu, navodi HAVC.

"Ljepotan" Saše Bana smješten je na set jedne reklame, a govori o djevojci zaduženoj za bavljenje statistima, među kojima se nalazi i njezin dečko. Problem nastaje kada joj šef naredi da zgodne statiste stavi bliže kameri, a one manje lijepe na sam kraj grupe, jer njezin je dečko sve samo ne ljepotan.

Petar Orešković u "Ustaj, Miro, brzo, brzo!" kreće se u sličnom radnom miljeu, ali svoju inspiraciju pronalazi u dizajnu i koreografiji suvremenih poslovnih ureda. Oslanjajući se na komediju i slapstick, on govori o činovniku koji odluči promijeniti svoj život nakon što se zaljubi u djevojku koju je vidio na putu kući.

Prije nego je snimila "Zagreb Cappuccino", Vanja Sviličić pažnju je domaće kritike i publike privukla svojim dokumentarnim filmom "Jesam li sretna?" S kamerom koja se nesputano kreće hodnicima jednog luksuznog zagrebačkog hotela, film nas uvodi u svakodnevicu živopisne skupine radnica.

"Dragi Keno" Natka Stipaničeva i "Fibonaccijev kruh" Danijela Žeželja predstavljaju animirane refleksije na rad. "Dragi Keno" ironična je priča o djevojci sa sela koja se u upušta u romansu s poduzetnikom iz grada, dok je Žeželjev poetski film sasvim drugačije intoniran, makar nas i on svojom pričom o pekaru podsjeća da čak i likovi u bajkama moraju raditi! 

Praznik rada online nastavak je inicijativa Ženijalni vikend online i Online maraton kratkometražnog filma, čiji je cilj omogućiti uvid u neke od najuspješnijih recentnih hrvatskih filmova koji su završili svoju festivalsku distribuciju. Pet filmova odabranih za Praznik rada online moći će se pogledati od ponoći s četvrtka na petak (1. svibnja) na početnoj stranici HAVC-a, koja će biti privremeno zamijenjena posebno dizajniranim korisničkim sučeljem. Filmovi će biti dostupni do nedjelje, 3. svibnja u ponoć.

Lupiga.Com via HAVC

Naslovna fotografija: HAVC