ŠTO SE BAKIĆU SNILO: Zašto je savjetnik predsjednice zaključio da imamo oko 500 učitelja viška?

J.B.

16. kolovoza 2017.

ŠTO SE BAKIĆU SNILO: Zašto je savjetnik predsjednice zaključio da imamo oko 500 učitelja viška?

"Ima li Hrvatska višak predavača u osnovnim i srednjim školama? To je predmet polemike koja traje već tjednima u javnom prostoru, prvenstveno na relaciji između Nenada Bakića, koji tvrdi da ih ima viška i Katarine Peović Vuković, koja tvrdi da to nije točno. Prvi je savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za digitalnu transformaciju i STEM, koji se javnosti obraća putem svog bloga, dok je Peović Vuković docentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i članica Radničke fronte, koja s Bakićem polemizira putem društvenih mreža, dok se oboje referiraju i na javne istupe u medijima, primjerice intervju koji je docentica dala Novostima ili Bakićev intervju za HRT", piše Faktograf, koji objašnjava kako je u nizu iznesenih teza u ovoj opširnoj polemici, ne samo zbog činjenice da se Bakić poziva na izjavu sindikalca Željka Stipića (Preporod), nego i zbog enormne brojke viška predavača u osnovnim i srednjim školama, prema tumačenju savjetnika predsjednice, posebnu pozornost izazvala sljedeća tvrdnja iznesena na njegovom blogu: “Sindikati ujedno izjavljuju (ili potvrđuju – nije najjasnije iz teksta) da se godišnje stvara ‘tehnološki višak’ od 500-600 učitelja i traže način da ti ljudi sačuvaju radna mjesta”.

Faktograf je upitao sindikalista Željka Stipića stoji li on iza takve interpretacije njegovih riječi, s obzirom na to da se Bakić jasno referira na podatak koji je iznio za Večernji. Predsjednik Školskog sindikata Preporod tvrdi da je ta interpretacija ne samo kriva, nego i da su njegove riječi protumačene zlonamjerno, djelomice zbog Bakićevog nepoznavanja materije.

Stipić: Svatko upućen zna prepoznati autorovu neupućenost

“Nije dobro govoriti o stvarima koje se površno poznaje. Kada sam spomenuo brojku od 500 do 600 učitelja nisam govorio o nekakvom godišnjem višku učitelja, nego o tome koliki broj učitelja svake godine nađe posao, u cijelosti ili u dijelu radnog vremena, zahvaljujući institutu posredovanja u zapošljavanju. Stoga je baratati spomenutom brojkom zbunjujuće, netočno i maliciozno”, naveo je Stipić za Faktograf, te detaljnije pojasnio o čemu se radi, budući da je upitan i o njegovim procjenama o brojčanom stanju predavačkog kadra.

"Baratati spomenutom brojkom zbunjujuće je, netočno i maliciozno", kaže Stipić o Bakiću (SCREENSHOT: Eclectica)

U školama, navodi Stipić za Faktograf, postoji istovremeno i višak i manjak učitelja. Višak nastaje zbog smanjenja broja upisanih ili povećanja broja ispisanih učenika, odnosno smanjenja broja razrednih odjela. Do manjka učitelja dolazi zbog porasta broja učenika, prelaska učitelja na unosnija radna mjesta, odlazaka učitelja u mirovinu i slično.

"Zapošljavanje učitelja se ostvaruje na dva načina: putem raspisanih natječaja ili posredovanjem pri zapošljavanju županijskih komisija za zbrinjavanje tehnoloških viškova, odnosno Zajedničkih županijskih prosudbenih povjerenstava/komisija za zapošljavanje i raspoređivanje zaposlenika. Godišnje se posredovanjem u osnovnim školama zbrine oko 500 učitelja – neki u punom radnom vremenu, a većina kroz nadopunu satnice. U radu spomenutih komisija sudjeluju predstavnici ureda državne uprave i predstavnici sindikata potpisnika kolektivnog ugovora", pojasnio je Stipić u tekstu, gdje se navodi i kako se zahvaljujući posredovanju u zapošljavanju izbjegava isplata otpremnina, ali i omogućava iskusnim učiteljima nastavak rada u školi.

“Netočno je i zlonamjerno služiti se navedenom brojkom kao pokazateljem postojanja viška učitelja. Neznanje, a ipak pretpostavljam da je o tome riječ, nikoga, pa ni gospodina Bakića, ne oslobađa odgovornosti za izgovorenu ili napisanu riječ”, kaže Stipić.

“S više su me strana pitali zašto nisam reagirao na Bakićevu izjavu. Nisam reagirao, evo, sve dosad zato što svatko upućen zna prepoznati autorovu neupućenost. Kako stvari stoje sa zapošljavanjem u školama Bakiću je mogao objasniti svaki prosječan učitelj. Dakako, da ga je prethodno o tome nešto pitao. Ono što me u svemu ponajviše brine to je da nekog koga bi očito trebalo i samog savjetovati po pitanjima funkcioniranja odgojno-obrazovnog sustava, svojim savjetnikom za ta ista pitanja imenuje predsjednica države. Ali to je ipak neka sasvim druga priča. Ili možda i nije“, pita se Stipić u razgovoru za Faktograf.

Inače, Faktograf navodi kako Bakić ni nakon pet dana nije odgovorio na njihov upit o tome kako je iz Stipićeve izjave uspio zaključiti da Hrvatska ima stotine predavača viška u osnovnim i srednjim školama. 

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Predsjednica.hr